SRBIJA Reakcija ministra vanjskih poslova o listi Prištine

Dačić: Razbijen je spisak 117 zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova, 14 ih se povuklo

Naglasio je da je cilj da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica UN-a

Avaz.ba
04.08.2019 12:11

Dačić: Neke zemlje zvanično zamrznule odluku

Foto: Arhiv

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je spisak Prištine od 117 država koje su priznale nezavisnost Kosova, "potpuno razbijen". Naglasio je da je cilj Srbije da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica Ujedinjenih naroda.

Naveo je i da od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikad nisu uradili, dok je 14 zemalja povuklo odluku o priznanju. 

- Na njihovoj listi su i zemlje koje zvanično kažu da su zamrznule odluku o priznanju, poput Egipta i Perua. Nama je cilj da taj broj padne ispod 97, jer nam je bitno da kod glasanja u međunarodnim organizacijama imaju perspektivu da ne mogu proći - kazao je Dačić za TV Pink.

Prema njegovim riječima, Priština stalno provocira pokušajima da postane član međunarodnih organizacija poput Interpola, UNESCO-a ili Svjetske carinske organizacije.

- Mi uspijevamo da to spriječimo kad nam procedura dozvoljava, ali je bitno reći da je i glasanje u Interpolu pokazalo da je pitanje Kosova živo i da nije riješeno kao što to govore u Prištini - naveo je Dačić.

On je govorio i da će Hrvatska operacija "Oluja" ostati dan koji se obilježava po zlu.

- Ne treba da izražavamo mržnju prema drugima nego žaljenje zbog onoga što se desilo našem narodu i da izvučemo pouke za budućnost - rekao je Dačić.

Komentari

NA VRH