SRBIJA

''Štada grupa'' nastavlja rasti, nova ulaganja u "Hemofarm"

Za ovu godinu se očekuje proizvodnja od 6,3 milijarde tableta, od čega je oko 70 posto namijenjeno evropskom tržištu

Zabilježen rast prodaje od 11 posto u prvih šest mjeseci ove godine. Tanjug

I. K. / Avaz.ba

4.9.2019

Globalna farmaceutska kompanija "Štada grupa", u okviru koje posluje i srbijanski proizvođač lijekova "Hemofarm", zabilježila je rast prodaje od 11 posto u prvih šest mjeseci ove godine, a u srbijansku proizvodnju u 2020. trebalo bi da ulože oko 20 miliona eura, koliki nivo investicija je planiran za ovu godinu.

Kada je riječ o tržištu Srbije i regiona, u "Hemofarmu" je prošle godine proizvedeno 245 miliona pakovanja lijekova, odnosno 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba, prenosi Tanjug. 

Za ovu godinu se očekuje proizvodnja od 6,3 milijarde tableta, od čega je oko 70 procenata namijenjeno evropskom tržištu.

Predstavnici 150 članica koje posluju u okviru ''Štada grupe'' jučer su se okupili u Beogradu na poslovnom sastanku, a javnosti se u Srbiji prvi put od imenovanja na ovu funkciju, u avgustu prošle godine, obratio generalni direktor "Štade" Peter Goldšmit (Goldschmidt).

Govoreći o polugodišnjim rezultatima, predstavnici "Štada grupe" naveli su da je prijavljena konsolidirana prodaja povećana za 11 posto u prvoj polovini 2019. na 1,26 milijardi eura - u 2018. je bila 1,14 milijardi eura. 

- Ne rastemo samo u jednoj zemlji već rastemo u mnogim zemljama i regionima, kao i segmentima, naročito u segmentu generike koji je naša osnovna djelatnost, ali, također, i u brendiranim proizvodima - rekao je Goldšmit.

On je najavio da će investicije u Hemofarm biti uložene u poboljšanje produktivnosti, proizvodnju, ali i poboljšanje kvaliteta u pogonima i obuku zaposlenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.