AKCIJA

Zaplijenjeno 800 kg droge: Narko-bos iz Zanzibara dostavljao kokain u Srbiju

Dileri koristili fotografije u koje su stavljali drogu. Agencije

Avaz.ba / Kurir

6.9.2019

Vladislav Funštajn (44) iz Erdevika, koji je označen kao organizator kriminalne grupe osumnjičene za šverc 800 kilograma kokaina zaplijenjenog 1. septembra kod Azorskih otoka u Atlantskom okeanu, navodno je bio u vezi sa kćerkom čovkeka koji važi za vođu najjačih mafijaških klanova u afričkoj oblasti Zanzibar, u Tanzaniji, piše nedjeljnik Ekspres. 

Ovaj list navodi da je Funštajn djevojku upoznao dok je radio kao skiper na jahti duž obala Grčke i Turske, prenosi Kurir.rs.

Prikupljanje dokaza

Vladislav je sa 800 kilograma kokaina uhapšen na jedrilici u akciji španske policije, a s njim i dvojica saučesnika - Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24) i Rus Sergej Rašohin (48). S njima su navodno zajedno radili i Mirko Đanković (66) i njegov sin Dragan (39) iz Šida, koji su uhapšeni u porodičnoj kući na spavanju.

- Funštajn je kokain navodno prevozio za jednog poznatog člana balkanskog podzemlja, koji nekoliko godina vodi poslove iz Srbije. Policija još uvijek prikuplja dokaze koji bi mogli da je dovedu do ovog narko-bosa - navodi izvor Ekspresa. 

Prema njegovim riječima, istražuje se i kako je i od koga Funštajn kupio zaplijenjeni kokain, kao i da li ta konekcija ima veze sa ocem djevojke s kojom se zabavljao.

- Prvo je bio u vezi sa jednom djevojkom iz Češke, s kojom je radio kao skiper duž obala Grčke i Turske. Međutim, ubrzo je upoznao djevojku iz Zanzibara, čiji otac važi za kralja kokaina na tom otoku. Često je posjećivao njihovu porodičnu kuću, pa se pretpostavlja da je tako stekao kontakte s kartelima koji su ga snabdijevali kokainom - kaže sagovornik ovog nedjeljnika i dodaje:

- On je tovar sa 800 kilograma kokaina nabavio od jednog od najjačih meksičkih kartela, a ukrcan je na zapadnoj obali Meksika. Švercovana droga pronađena je na jedrilici skrivena u prepravljene šupljine, a na nekim paketima bila je slika Gavrila Principa, zbog čega se sumnja da su kese s kokainom bile namijenjene tržištu u Srbiji.

Šverceri su imali do tančina razvijen plan.

- Jedrilicu su kupili u Meksiku, a Funštajn je okupio grupu ljudi od povjerenja. Ronilac Emanuel Alehandro Asaves Kuevas imao je najvažniji zadatak - da iz jednog broda prebaci tovar u drugi, koji je trebalo da ih sačeka na okeanu nedaleko od Španije. Posada je trebalo da prilikom susreta sa drugim brodom drogu baci u vodu, da bi potom Kuevas zaronio i pakete s kokainom izvlačio i dodavao onima koji su ih čekali - kaže izvor Kurira.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.