POSLJEDICE

Razriješen direktor Srednje škole Barajevo koji je krio informacije o tuči učenica

Nije na vrijeme obavijestio nadležne o tuči i nije sazvao tim koji bi hitno krenuo u postupak rješavanja problema nasilja

Dobrivoj Jelić. FoNet

I. K. / Avaz.ba

17.9.2019

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razriješio je danas Dobrivoja Jelića, direktora Srednje škole u Barajevu, nakon vršnjačkog nasilja, u kojem su kao žrtva i jedna od počinilaca učestvovale dvije učenice ove škole. 

Na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora koji su izvršili prosvjetni inspektori resornog ministarstva utvrđeno je da ustanova ne provodi mjere za sigurnost i zaštitu učenika.

- Na osnovu svega navedenog tokom inspekcijskog nadzora stekli su se uvjeti za razrješenje direktora ustanove predviđeni odredbom člana 128. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakon propisuje da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspješno obavljanje djelatnosti ustanove - kažu iz Ministarstva. 

U skladu s Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor nije poduzeo odgovarajuće aktivnosti odnosno nije obavijestio nadležnu školsku upravu o trećem nivou nasilja i nije sazvao tim koji bi hitno krenuo u postupak rješavanja problema nasilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.