ZAPLJENA

Vozač autobusa pokušao prokrijumčariti opremu za uzgoj marihuane

Imao gomilu neprijavljene robe ukupne vrijednosti oko 17 hiljada eura

Autobus i oprema koju je vozač pokušao prokrijumčariti. Printscreen

A. P. / Avaz.ba

24.9.2019

Na graničnom prijelazu Horgoš u Srbiji je preksinoć spriječeno krijumčarenje opreme za uzgoj marihuane

Na granični prijelaz je u nedjelju navečer stigao autobus albanskih registracija koji je prevozio putnike iz Brisela u Tiranu. Dežurni carinici su ga na ulazu u Srbiju odlučili detaljno pregledati u saradnji s policijom. 

Ubrzo je utvrđeno da je autobus bio prepun neprijavljene opreme koja se koristi za opremanje laboratorija za uzgoj marihuane. Putnici su carinicima rekli da nemaju nikakvu robu koju bi prijavili, a jedan od vozača je prijavio dva polovna motora za automobil i "neku robu" za koju je pokazao fiskalni račun.  

Tokom pregleda unutrašnjosti autobusa, carinici su na zadnjim sjedištima zatekli gomilu neprijavljene opreme (lampe, filtere, specijalne sijalice i dr.). Isti prizor zatekli su i u tovarnom dijelu autobusa gdje je bio smješten veliki broj transformatora za koje nije postojala nikakva prateća dokumentacija, osim fiskalnog računa koji je vozač spomenuo. 

Među neprijavljenom robom našlo se 12 filtera marke "Purefilter RC 412 virgin activated carbon", 25 sijalica marke "Superlant HPS 600W", čak 220 transformatora marke "Ballast 600W" i 250 kućišta za lampe marke "Superplant". Vozač je krijumčarenu opremu opravdavao potrebom za uzgoj paradajza. 

Ukupna vrijednost opreme procijenjena je na oko 17 hiljada eura, a prekršajni sud je vodeći hitan postupak protiv vozača, albanskog državljanina, donio odluku da on bude kažnjen novčanom kaznom i trajnim oduzimanjem krijumčarene opreme. 

Ukupna vrijednost opreme je oko 17 hiljada eura. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.