SRBIJA U obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda

Vučić: Neriješeno pitanje Kosova opterećuje ekonomski razvoj Srbije i regije

Spomenuo je i da za desetak dana počinje izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo, kao i da se radi na povezivanju autoputem s Banjom Lukom

Fena

Vučić tokom govora pred Skupštinom UN-a

Foto: agencije


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak u Njujorku kako je za problem Kosova potrebno trajno rješenje koje mora biti postignuto tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno. 

Naglasio je kako neriješeno pitanje Kosova opterećuje ekonomski razvoj i Srbije i regije.

- Počeli smo se boriti za trajno rješenje i očekujemo da svijet shvati naše pozicije i argumente i da ne podržava suprotnu stranu kao što su činili od 1999. do 2008. godine - rekao je Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Mišljenja je kako je put ka rješenju usporen zbog "tenzija i unilateralnih poteza Prištine koji čine sve da bude teže".

- Pošto su uveli carine u novembru 2018. godine, izgubili smo oko 350 miliona eura do avgusta ove godine - rekao je srbijanski predsjednik i dodao da je Srbija "umjereno i odgovorno odgovarala" i nije uvela protumjere.

Govorio je i o aktualnim projektima posvećenim povezivanju Balkana.

U tom kontekstu spomenuo je i da za desetak dana počinje izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, kao i da se radi na povezivanju autoputem s Banjom Lukom.

Spomenuo je i razgovor s premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije, s kojima je planirano osnivanje zajedničkog tržišta. Naveo je kako to zajedničko tržište nije zamjena za Evropsku uniju i da niko ne treba da se plaši nove Jugoslavije, već da ono predstavlja "izražavanje naše brige za nas dok ne završimo eurointegracije".

NA VRH

Podijeli članak na