REGION

Milovan Drecun: Ričard Grenel će pokušati stvoriti uvjete za nastavak dijaloga

Milovan Drecun. Arhiv

Srna

9.10.2019

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun rekao je da očekuje da će specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) pokušati unaprijediti taj proces i stvoriti uvjete za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem Evropske unije, ali smatra da će dinamiku diktirati SAD. 

Drecun je napomenuo da je Grenelu, koji danas boravi u Prištini, a sutra u Beogradu, misiju povjerio direktno američki predsjednik Donald Tramp (Trump), što govori o njegovoj težini.  On je rekao da Grenel misiju počinje u novom političkom ambijentu na Kosovu. 

- Hašim Tači je ostao kao predsjednik, njegov mandat traje, ali je njegova stranka poražena i ide u opoziciju - rekao je Drecun.  

Prema njegovim riječima, iako će nove stranke formirati vlast, za sada nema naznaka da će ukinuti takse na robu iz Srbije, što je uvjet koji je Beograd postavio za nastavak dijaloga s Prištinom. Drecun je, u tom kontekstu, rekao da Aljbin Kurti, lider "Samoopredjeljenja" koje je osvojilo najviše glasova na izborima na Kosovu, hoće da bude premijer, ali postavlja dodatne prepreke za nastavak razgovora, umjesto da ukloni takse kao ključnu prepreku, zbog koje je dijalog u zastoju. 

Ričard Grenel: Misiju na Kosovu započinje u novom političkom ambijentu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.