POREMEĆENI ODNOSI

Vučić o špijunskoj aferi: Pitam ruske prijatelje "zašto"

Aleksandar Vučić. Agencije

Fena

22.11.2019

- Imao sam samo jedno pitanje za ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan Harčenka: "Zašto?" - rekao je u četvrtak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, sazvane povodom afere sa snimkom na kojem se vide ruski obavještajac i srbijanski dužnosnik u primopredaji novca. 

Vučić je saopćio da je snimak nastao 24. decembra 2018. te da se na njemu vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa penzionisanim potpukovnikom srbijanske vojske Z. K.

Potpukovnik Kleban nije više u Srbiji, a potpukovnik Z. K. je, prema Vučićevim riječima, bio pod nadzorom srbijanskih službi sigurnosti još od 2012. zbog kontakata s hrvatskom protuobavještajnom službom, a 2017. je "uočen značajan niz kontakata sa pripadnicima ruske obavještajne službe".

Na konferenciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost novinari nisu bili u prilici postaviti pitanja o detaljima slučaja i u vezi sa snimkom i "špijunskom aferom", kako su slučaj okarakterizirali mediji, jer je ostavljena mogućnost da "zbog obaveza predsjednika" on može odgovoriti na samo dva pitanja, namijenjena javnom TV servisu i agenciji Tanjug.

Vučić je, naglasivši kako Kleban više nije u Srbiji, istaknuo da su srbijanski sigurnjaci u više navrata zabilježili i dokumentirali kontakte tog ruskog obavještajca sa pripadnicima Vojske Srbije te da je bilo ukupno 10 susreta sa tri izvora i tri uručenja novca, a zabilježeni su i kontakti drugih ruskih obavještajaca sa devet pripadnika Vojske Srbije.

Vučić je istaknuo da, uprkos svemu što se desilo, Srbija neće mijenjati svoju politiku prema Rusiji i nastavit će saradnju u svim oblastima, ali će zadržati vojnu neutralnost i neće stupati ni u jedan vojni savez.

Istaknuvši kako je uvjeren da predsjednik Rusije Vladimir Putin o ovom slučaju "nije bio obaviješten", Vučić nije isključio mogućnost da se snimak pojavio na društvenim mrežama upravo zbog predstojećeg susreta, koji će početkom decembra imati s Putinom u Moskvi.

Vučić je podsjetio da je Srbija jedina koja nije uvela sankcije Rusiji kad su to uradile mnoge evropske zemlje niti je ikada glasala protiv interesa Rusije i "nikada ničim nije ugrozila odnose s Rusijom".

- A ruskim prijateljima vjerujem da žele dobre odnose sa Srbijom, kao i mi s njima. Ne pada nam na pamet da pravimo novu 1948. niti da Rusiju smatramo neprijateljem Srbije - poručio je srbijanski predsjednik.

Vučić je rekao kako se neki vojni izaslanici u Srbiji pojavljuju u svojim odorama u Raškoj oblasti, na jugu Srbije, gdje "izravno predstavljaju politička rješenja koja bi rušila integritet Srbije", naglasio je Vučić i poručio da će zbog toga reakcija Srbije "biti snažna".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.