NEVJEROVATNO

Ljuta mašina hara Gružom: Zoran napravio vozilo koje se kreće samo uz pomoć vjetra

Nema ko se od komšija nije provozao

Crvena oluja. Screenshot

Avaz.ba

14.12.2019

Zoran Žunja iz Ravne Gruže mogao bi postati novi Henri Ford (Henry). On je napravio vozilo za koje mu maltene ne treba benzinska pumpa jer se kreće uz pomoć vjetra, piše Alo.rs. Uspio je razviti brzinu od 80 kilometara na sat, iako je svoje vozilo sastavio od dijelova s otpada. Mašina i Zoran su "teški" 250 kilograma. 

Možda je i Ford ovako počeo i postao milijarder, međutim, ova ljuta mašina teško da će ući u serijsku proizvodnju, ali će sigurno ući u anale gružanskog kraja, kao vozilo koje koristi tri pogona: benzin, vodu i vjetar.

Ovo je, takozvana, crvena oluja. Jer kad krene da radi i da stvara pritisak pozadi, nosi sve pred sobom. Rezervoar nije veliki. Za 100 kilometara ide pola litra - rekao je Zoran.

U vozilo ide malo goriva, malo motor, a nema transmisije i malo poguraju komšije.

Kako je došao na ideju da napravi ovakvo vozilo .

- Ideja je prosta - kaže Zoran.

Crvena oluja

Crvena oluja. Screenshot

Čitav život se bavio mehanikom, a i njegov otac je bio mehaničar. Želio je napraviti mašinu koja nema transmisiju, nema mjenjač, diferencijal, kardan.

Ima motor, klinasti kajš koji prenosi svu snagu iz motora na helikoptersku elisu, koju je samu napravio, a nabavio je u Norveškoj. Ona je glavni pokretač mašine. Cijelo vozilo je "sklepano" od raznih dijelova automobila. Motor od Fiće, trap od Forda, sjedište od Yuge, viljuška Kawasaki , točkovi Jawa, a elektronika je kao i kod normalnog automobila.

Nema zadnje ugibljenje, pa dolazi do potesa i trenja elise, te ona ne može da izdrži pritisak zraka. Rezervoar služi za startni pogon mašine.  Čim krene zima i da pada snijeg, točkove će zamijeniti skije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.