SRBIJA Sa strepnjom se iščekuju vijesti o nestaloj djevojčici

Oteta Monika još u rukama monstruma: Malčanski berberin i prije 14 godina bježao na isti način

Filmska potraga s velikim brojem policajaca, specijalaca i vojnika, psima tragačima, detaljnim češljanjem terena - scenarij je već viđen u potrazi za Malčanskim berberinom

Avaz.ba / Blic. rs
27.12.2019 08:04

Monika Karimanović i Ninoslav Jovanović

Foto: Avaz

Sedmi je dan bezuspješne potrage za Monikom Karimanović iz Suvog Dola u Srbiji, za koju se sumnja da ju je 20. decembra na putu do škole oteo pedofil i osuđivani silovatelj Ninoslav Jovanović zvani Malčanski berberin. U potragu za Monikom i silovateljem i otmičarom uključeno je oko 300 policajaca iz Niša i Zaječara.

Uključeni su i Helikopterska jedinica, Žandarmerija, psi tragači, kao i termovizijske kamere. Potraga traje već punih šest dana, a Berberin i dalje izmiče.

Filmska potraga s velikim brojem policajaca, specijalaca i vojnika, psima tragačima, detaljnim češljanjem terena - scenarij je već viđen u potrazi za Malčanskim berberinom prije 14 godina. 

Naime, u julu 2005. godine Jovanović je napastvovao dvije djevojčice, i to dok je bio na uvjetnoj kazni zatvora. A zatvorsku kaznu dobio je zbog dva silovanja i prevare.

Tog jula 2005. godine Malčanski berberin je jednu djevojčicu na prevaru odveo od kuće, odvezao je do napuštene vikendice gdje je najprije ošišao, zatim je tukao, a onda silovao uz prijetnje da će joj pobiti cijelu porodicu ukoliko se bude opirala. Cijelu noć trajala je tortura nesretne djevojčice, a onda ju je ujutro, tako izmučenu, pustio. 

Četiri dana kasnije Malčanski berberin je pronašao novu žrtvu. Također na prevaru, djevojčicu je odveo duboko u njive. Kao i raniju žrtvu, ošišao ju je, a kada je pokušao silovati, djevojčica je počela vrištati. 

Čuli su je, srećom, poljoprivrednici koji su obrađivali njive i odmah dotrčali. Vidjevši da će biti uhvaćen, Jovanović je ostavio djevojčicu i počeo bježati.

Iako potpuno nepripremljen za bijeg, bez zaliha hrane i vode, posebno imajući u vidu da se sve događalo u julu, po najvećoj vrućini, izmicao je policiji danima. A onda je konačno uhvaćen i priveden.  Prilikom suđenja nakon zločina iz 2005. godine, čak pet sudskih vještaka kazalo je da je Malčanski berberin izuzetno inteligentan, ali su svi nedvosmisleno tvrdili da će djelo, najvjerovatnije, ponoviti. Prema svemu sudeći, inteligenciju koristi kako ne bi bio uhvaćen, a zahvaljujući njoj se dobro snalazi u šumi i na nepristupačnim terenima.

Kako navode srbijanski mediji, ono što danas zabrinjava, dok je potraga za Monikom u jeku, jeste činjenica da je Malčanski berberin ovog puta svoj plan skovao natenane i za otmicu se, po svemu sudeći, pripremao duže vrijeme. Pretpostavlja se da je primijetio da Monika svakodnevno u školu ide istom rutom, a oteo ju je baš na mjestu koje nije pokriveno kamerama.

Komentari

NA VRH