BEOGRAD Susret uoči pravoslavnog Božića

Dodik s patrijarhom Irinejem: Bez SPC-a ne bismo očuvali srpski identitet

Srpski patrijarh dolazi u Banju Luku na taj datum iako je proslava 9. januara, kao dana manjeg bh. entiteta, odlukom Ustavnog suda BiH proglašena neustavnom

S. D. / Avaz.ba
06.01.2020 17:28

Milorad Dodik i patrijarh Irinej

Foto: SPC

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je danas došao u Beograd da patrijarhu, srpskom Irineju prenese pozdrave naroda iz Republike Srpske.  

Dodik je istakao da su "Srbi u RS ostali vjerni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vjeri i krsnoj slavi, kao najvažnijim elementima srpskog identiteta." 

- Mi smo naučili i znamo kroz historiju da se bez naše Srpske pravoslavne crkve sigurno ne bi očuvao srpski nacionalni identitet. Znamo i veoma smo dobro naučili tu lekciju, da bez crkve i naše države nema ni slobode za srpski narod. I to vidimo svuda gdje Srbi žive izvan Republike Srpske, izvan Srbije, da su Srbi izloženi različitim procesima osporavanja, omalovažavanja i otimanja -  rekao je Dodik nakon sastanka s patrijarhom srpskim Irinejem u Patrijaršiji u Beogradu.  

 
  • Milorad Dodik
    Milorad Dodik Foto: Avaz

On je istakao da je danas s patrijarhom Irinejem razgovarao upravo o tim izazovima i potrebi jedinstvenog nastupa i djelovanja.  

- Za narod koji su kroz historiju pokušali da podijele kvalifikacijama da postoje nekakvi hrvatski, bosanski i ne znam kakvi Srbi, nije bilo moguće provesti takvu monstruoznu ideju - ocijenio je Dodik.   

Dodik je poručio da ga veoma raduje što će patrijarh srpski Irinej doći u Republiku Srpsku 9. januara. Srpski patrijarh dolazi u Banju Luku na taj datum iako je proslava 9. januara, kao dana manjeg bh. entiteta, odlukom Ustavnog suda BiH proglašena neustavnom.  

Komentari

NA VRH