REGION

Vučić: Na deklaraciju SDA treba obratiti pažnju, a na Crnu Goru nećemo tenkovima

Istakao da zbog RS trpi pritiske iz međunarodne zajednice, ali da su oni mnogo veći zbog Kosova

Aleksandar Vučić. Avaz

Avaz.ba / Srna

13.1.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sretan zbog postojanja Republike Srpske i što može da joj pomogne.

Moramo se poštovati i znati da RS nema bez Srbije, a ne znam kako bi Srbija preživjela da poslije svega što se dogodilo ostane bez RS - rekao je Vučić za TV Pink. 

Vučić je rekao i da zbog RS trpi pritiske iz međunarodne zajednice, ali da su oni mnogo veći zbog Kosova, te spomenuo kako u Srbiji postoje ljudi koji smatraju da se RS ne tiče Srbije. On je dodao kako mu je čudno da se uvijek prebacuje Srbima u RS da su oni ti koji krše Dejton, što "nije tačno".  

Komentirao je i programski dokument SDA, koji smatra "veoma važnim" i na koji treba "obratiti pažnju, jer se tu govori kako treba da se uklone srpske općine oko Sarajeva i nestane Republika Srpska, de fakto". 

On je dodao da je pitao ljude iz međunarodne zajednice odakle im obraz da bilo šta pitaju nekog u RS, ako šute na taj dokument, a da su oni "slijegali ramenima i rekli da je to problem sa svima.

Vučić je spomenuo i posjetu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Sandžaku, te ispričao kako ga je Džaferović zvao da mu kaže da želi doći u Novi Pazar, jer SDA Sulejmana Ugljanina drži neki skup, što mu je i osigurano, a tog dana je Ugljanin tražio specijalni status za Sandžak.

Iako su, kaže, očekivali da će mu zabraniti ulaz, on ih je pustio, ali je u telefonskom razgovoru jednog od zvaničnika BiH upitao razmišljaju li ikada o tome da za tri općine traže specijalni status i da ne trebaju zaboraviti na 63 općine u RS.

- A ja ne tražim ništa više od onoga što je Dejtonom propisano. Samo da se poštuje Dejton i ništa više od toga, ono što je zapisano u Ustavu BiH, a vi ovdje dolazite da tražite specijalni status za nešto što nije čak ni upravni okrug - dodao je Vučić.

On je kazao da su potrebni dobri odnosi sa cijelom BiH, ali da će Srbija podržavati RS koju voli, te najavio da će uskoro ići i u Drvar u Federaciji BiH da otvori fabriku koju je obećao narodu tamo.


Vučić: Samo u Crnoj Gori nisam bio u zvaničnoj posjeti. Avaz

Spreman za susret s Đukanovićem

Vučić je rekao i da je ponosan na narod u Crnoj Gori koji podignuto drži glavu.

- Naš posao je da radimo u interesu Srbije i Crne Gore. Ja sam taj koji je izbjegavao da kaže neku težu riječ. Gledate da uvijek poštujete nezavisnost Crne Gore. Jedina zemlja u kojoj nisam bio zvanično je Crna Gora, ne znam jeste li to primijetili. To govori o tome da smo znali da uvijek postoje stvari oko kojih nismo saglasni i da će jednom isplivati na površinu. Ja sam Đukanoviću iznio svoj stav o položaju Srba u Crnoj Gori. Žao mi je što se vladajuća partija CG uvrijedila. Ja svoj stav neću promijeniti. Moja obaveza je da brinem o 28 posto srpskog življa - rekao je Vučić. 

Srbijanski predsjednik je rekao i da je spreman da uvijek razgovara s crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, ali napomenuo i da treba brinuti o 28,73 posto Srba u Crnoj Gori.

- Neću da idem tenkovima na Crnu Goru, vrijeme srpske gluposti i neodgovornosti je prošlo. Hoću da razgovaram. Oni koji bi da ratuju, oni bi da ratuju 24 sata, a 25. sat bi da sjede u kafiću, a neko drugi da za njih ratuje - kazao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.