BEOGRAD

Incident na promociji skandalozne knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja: Natašu Kandić oborili na pod

Uz vređanja i psovke, radikali su izbacili šestero aktivista

Incident u Beogradu. Screenshot

Avaz.ba

5.2.2020

U zgradi beogradske općine Stari Grad, pred početak promocije skandalozne knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja "U Srebrenici nije bilo genocida", došlo je do incidenta kada su aktivisti Fonda za humanitarno pravo htjeli podijeliti svoj "Dosje: Zločini nad Hrvatima u Vojvodini", a Šešelj je zatražio od osiguranja da ih ukloni iz zgrade.

Među njima je bila i bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koju je osiguranje, također, udaljilo iz hola zgrade općine Stari Grad. Fond za humanitarno pravo postavio je na svoj Twitter nalog video na kojem se vidi dolazak Šešelja u zgradu i čuje se kako traži od osiguranja da ih udalji. 

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), osnivačica Fonda za humanitarno pravo i još dvije aktivistice završile su na podu.

- Nisam samo ja bila na podu, nego još dvije djevojke iz Fonda, a jednog mladića su izbacili kao da ga hoće gaziti nogama. Naišao je Šešelj, koji je rekao – "Izbacite je!" Odmah je nastalo guranje, a od tih silnih udaraca smo se našle na podu. Onda su nas izbacili napolje - rekla je Kandić.

Ona kaže da je Općina morala osigurati skup koji se odvijao u njenoj zgradi.

Vojislav Šešelj je uveo nasilje u institucije i to se sada širi - rekla je Kandić i dodala da joj se za tri decenije građanskog aktivizma nije dogodilo da na taj način bude izbačena i da bude oborena na pod. 

Incident na promociji knjige. Screenshot

Uz vređanja i psovke, radikali su izbacili šestero aktivista FHP-a, Inicijative mladih za ljudska prava i Foruma ZFD, koji su došli na promociju Šešeljeve knjige s namjerom da prisutnima podijele "Dosje FHP-a o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini".

- Mi smo sasvim mirno došli, željeli smo podijeliti naše publikacije, međutim, oni su još jedanput pokazali svoju agresiju i svoje ideje koje su zapravo i dovele do jezivih zločina i nasilja devedesetih - rekla je za RSE Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.