NEPROHODNI PUTEVI

Vanredna situacija u nekoliko općina: Muškarac umro od smrzavanja na Pešteru

Većina pešterskih sela je zametena i do njih će mehanizacija stići u narednim danima

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuirali su 37 ljudi. Ilustracija

Avaz.ba

7.2.2020

Zbog snijega i jakog vjetra u općinama Sjenica i Crna Trava proglašena je vanredna situacija, a brojni putevi su neprohodni. Vanredno je i u dijelovima općina Požega i Arilje, prenose srbijanski mediji. 

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuirali su 37 ljudi, a na Pešteru je jedna osoba nastradala. 

Većina pešterskih sela je zametena i do njih će mehanizacija stići u narednim danima. Uzrok smrti muškarca na Pešteru je, najvjerovatnije, smrzavanje. On je pronađen u automobilu pod snijegom na dionici na kojoj je bilo zameteno još dvadesetak automobila, a spasioci su uspjeli iz smetova izvući dvadesetak osoba. 

Snijegom je zametena i Vlasina, a problemi su i u planinskim dijelovima svih općina Jablaničkog okruga, prenosi RTS.


Smetovi do dva metra u općini Crna Trava. Ilustracija

Smetovi do dva metra i jak vjetar odsjekli su oko 800 stanovnika Crne Trave od svijeta. Prekinut je saobraćaj na 100 kilometara lokalnih i 300 kilometara nekategorisanih puteva. Na probijanju snježnih nanosa radi pet mašina. 

Regionalni put Varda - Makovište je gotovo 24 sata bio neprohodan, a desetak vozila zarobljeno. Među evakuiranim putnicima bilo je i male djece i jedna trudnica.

U Poljaničkom kraju kod Vranja zbog snježnih nanosa u nekim selima nema struje, pa su ekipe elektrodistribucije na terenu, uz vatrogasce i putare.

Posljedice mećave osjećaju se i u ivanjičkom kraju. Procjenjuje se da je na području te općine bez struje oko 2.000 potrošača. Sličnih problema ima i u općinama Čačak i Gornji Milanovac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.