HEROJI SA PEŠTERA

U Sjenici smetovi od nekoliko metara: Mještani činili čuda

Nezapamćena mećava na Pešteru uzela je život Radovanu Čvoroviću

Sjenica. Avaz

Avaz.ba

8.2.2020

U stravičnoj vijavici na Golijskom putu, putari i zaposleni u općini Sjenica Vojo Trmčić i Vujo Luković spasili su iz smetova na desetine ljudi, ali su do Radovana Čvorovića stigli kasno.

Nezapamćena mećava na Pešteru uzela je život Radovanu Čvoroviću (67), ali bi spisak njenih žrtava bio duži da u noći sa srijede na četvrtak mještani Sjenice nisu činili čuda spašavajući zametene ljude na Golijskom putu, na Brnjičkom brdu.

Pored radnika putarskog preduzeća, u požrtvovanosti su se istaknuli Vojo Trmčić, zamjenik predsjednika općine Sjenica, i radnik u općini Vujo Luković. Njih dvojica su u Ladi Nivi i na mećavi proveli te noći skoro 15 sati spašavajući ljude.




Vojo Trmčić, Vujo Luković. Kurir

Oni su ispričali kako je izgledala noć, koju, nažalost, nije preživio Čvorović, koji se smrznuo u zametenoj Ladi Nivi petnaestak kilometara od Sjenice, dok je njegov saputnik i komšija Slobodan Vučković uspio izaći kroz gepek automobila i otići po pomoć. 

Vidljivost je bila nula, a smetovi od nekoliko metara. Slobodan je nekoliko stotina metara puzao kroz smetove, dok ga, srećom, iznad sela Brnjica nije ugledao vozač jednog od bagera.

- Kad se pojavio, Slobodan je bio skroz bijel, zaleđen i doslovno pomodrio, vjerovatno ne bi izdržao još ni pola sata napolju. Na mašini smo ga prebacili do prodavnice u Štavlju, pričao je nepovezano, ali je uspio da nam kaže da je u kolima ostao Radovan i da ne može još mnogo da izdrži - ispričao je Vojo Trmčić.


Sjenica. Tanjug

Luković dodaje da je odmah krenula potraga za Radovanom.

- Mašine su krenule da se probijaju ka Brnjičkom brdu, mi za njima, a za nama još jedna mašina. Prošli smo pored kola u kojima je bio Radovan, bukvalno na 30 centimetara, kola nismo vidjeli. Željko Obradović, vozač Ulte, koja je išla za nama, uspio je nekako u povratku da vidi kola pod metrom snijega, u smetu, a koju minutu kasnije u snijegu je vidio i rupu. Iza te rupe bio je prozor još jednih kola, iza prozora dvoje odraslih ljudi i dvoje djece. Izvukli smo ih iz kola, u kojima su se smrzavali. Nisu smjeli da upale kola da se ne uguše od ispušnih plinova. Da Slobodan nije dopuzao kroz smetove do nas, ko zna kad bismo tu djecu našli i da li bi ona preživjela hladnoću - pričali su Trmčić i Luković. 


Sjenica. Kurir

Nesretni Radovan Čvorović danas će biti sahranjen na groblju u selu Gonje kraj Sjenice, u kojoj je i dalje na snazi vanredno stanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.