KATASTROFA

Rekao komšiji: Bježi da ti djeca ne ostanu siročad i smrznuo se

Iz zametenih područja evakuirano je 28 osoba

Ogroman snijeg napadao u selima širom Srbije. Kurir.rs

Avaz.ba / Kurir.rs

8.2.2020

Snježna vijavica u noći sa srijede na četvrtak odsjekla je od svijeta više hiljada stanovnika u selima širom Srbije, a najgore je bilo u općini Sjenica, gdje je proglašena vanredna situacija nakon što se u smetovima visokim i do pet metara, u zametenom automobilu na Pešteru smrznuo Radovan Čvorović (66) iz sela Gonje. 

Iz zametenih područja evakuirano je 28 osoba, ali tu sreću nije imao Čvorović, čije je tijelo nađeno u četvrtak sat poslije ponoći u vozilu Lada Niva na putu Duga Poljana - Sjenica. On se s komšijom Slobodanom Vučkovićem vraćao iz Novog Pazara s ljekarske kontrole kad su upali u mećavu.

Spasioci intervenirali na više lokacija. Kurir.rs

- Stajali smo u smetovima, ubrzo ni vrata kola nisu mogla da se otvore. Poslije šest sati čekanja, Radovan je prosto zakukao u kolima: "Idi, Bobane, molim te, spašavaj se, traži pomoć da ti djeca ne ostanu sirotinja..." Na njegovo insistiranje, ja sam jedva nekako izašao iz kola i krenuo da tražim pomoć. Više od sat sam se borio sa smetovima i, na kraju, naišao na radnike "Puteva" - rekao je Vučković u sjeničkoj bolnici, gdje se oporavlja od promrzlina.

Poslije devetosatne drame, iz smetova na istom putu izbavljena je i porodica Ibrahima Krasnića, koji se u kolima zadesio sa suprugom u osmom mjesecu trudnoće i njihovih petero djece, starih od godinu do 12 godina. 

- Djeca su drhtala od hladnoće, plaču, trudna supruga također. Nisam mogao ništa drugo da preduzmem osim da govorim djeci i supruzi da će neko naići i da će nas spasiti. Situacija je bila sve teža, sve smo teže disali unutra, bilo je sve ledenije. Nisam uspijevao da otvorim vrata - kaže Ibrahim.

Dodaje da su se poslije devet sati čekanja, kad im je snaga bila na izmaku, pojavili spasioci.

- Da se nisu pojavili, ne znam koliko bismo još izdržali, možda pola sata ili sat...

Automobili ostali zatrpani pod snijegom. Kurir.rs

Iz smetova na putu Duga Poljana - Štavalj spašen je i Gavrilo Vranić, radnik Pošte u Dugoj Poljani. Mještani Peštera ne pamte ovakvu vijavicu.

- Imam 62 godine, ali ovakvu mećavu ne pamtim. Udari vjetra bili su takvi da sam mislio da će mi oluja odnijeti čitavu kuću. Cijele noći nije se moglo izaći. Jutros su oko kuće smetovi od tri metra - kaže Radoje Kuć iz sela Doliće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.