REGION

Proglašena epidemija gripe u Srbiji, gotovo 24.000 oboljelih

Najviše slučajeva bilo je u starosnoj dobi od pet do 14 godina

Epidemija sezonske gripe. Ilustracija

Avaz.ba

10.2.2020

Na području Beograda te u još tri administrativna okruga Srbije u ponedjeljak je proglašena epidemija sezonske gripe, ali dužnosnici upozoravaju da epidemiološki podaci o broju zaraženih nisu u potpunosti realni jer je u toku školski raspust, prenosi RTS.

- U razdoblju smo kada je raspust, što će sigurno usporiti daljnji tok kretanja respiratornih infekcija - rekla je za Radio-televiziju Srbije Darija Kisić-Tepavčević iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", ali nije mogla odgovoriti na pitanje o tome hoće li školski raspust biti produžen.

Ministar nauke i obrazovanja Srbije Miladin Šarčević rekao je da se stanje prati na dnevnoj bazi te da će kolegij Ministarstva, u saradnji s Institutom "Batut", donijeti odluku hoće li raspust zbog gripe potrajati duže i do kada, s obzirom na to da učenici u Vojvodini i na teritoriju centralne Srbije nisu u isto vrijeme započeli zimski odmor.


Epidemija sezonske gripe. Ilustracija

Osim na području Beograda i 17 općina koje mu pripadaju, epidemija gripe proglašena je još u Mačvanskom, Timočkom te Zlatiborskom okrugu.

Prema posljednjim službenim podacima Instituta, u petoj sedmici 2020. godine prijavljeno je najmanje 23.650 slučajeva oboljenja sličnih gripi, "uz visok intenzitet aktivnosti virusa i široku geografsku zastupljenost", a najviše slučajeva bilo je u starosnoj dobi od pet do 14 godina.

Slučajevi gripe prijavljeni su na cijelom području Srbije, uključujući i sjeverni dio Kosova, za koji se podaci statistički zbrajaju kao za teritorij Srbije, a do sada su službeno zabilježena najmanje dva smrtna slučaja, s tim da je obrada podataka iz cijele Srbije za šestu sedmicu ove godine u toku.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.