SRBIJA

Gradonačelnik Šapca zabranio promociju Šešeljeve knjige u kojoj negira genocid u Srebrenici

Ratni zločinac se protivio ovoj odluci i održao je promociju, ali u jednom od hotela

Nebojša Zelenović. Agencije

Avaz.ba

3.3.2020

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zabranio je promociju knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja pod nazivom "U Srebrenici nije bilo genocida", a koja je trebala biti održana u Kulturnom centru.

Šešelj se protivio ovoj odluci i održao je promociju, ali u jednom od šabačkih hotela. 

Podsjetimo, Šešelj je održao promociju knjige u zgradi Općine Stari Grad u Beogradu početkom februara kada su aktivisti Fonda za humanitarno pravo napadnuti jer su na istoj promociji željeli podijeliti dokument "Dosje: Zločini nad Hrvatima u Vojvodini", koji govori o učešću Vojislava Šešelja u ratnim zločinima.


Vojislav Šešelj. Avaz

- Smatramo da je negiranje srebreničkih žrtava direktna posljedica politike koja se vodi već 30 godina, a to je politika zločina, negiranja i nepoštovanja za žrtve. U godini u kojoj se obilježava 25 godina od genocida u Srebrenici, ovakvim promocijama ne smije biti mjesta u javnim institucijama kao što je Općina Stari Grad. (...) Ako osuđeni ratni zločinac nezakonito obavlja funkciju narodnog poslanika, ako svi državni organi i uvjerljiva većina političkih lidera negira genocid u Srebrenici koji su utvrdila dva međunarodna suda – niko ne može imati dilemu da se radi o državnoj politici negiranja, koja vodi u samoizolaciju, ekstremizaciju i moralnu propast cijelog društva - kazali su tada aktivisti organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i ''Žene u crnom''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.