SRBIJA

Vučić: Nećemo zahvaliti Kosovu kada ukine takse

Amerika postavila veoma racionalno i principijelno po pitanju odnosa prema ukidanju taksi u Prištini

Aleksandar Vučić. Instagram

Avaz.ba / Beta

7.3.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će Srbija čekati da Priština ukine takse na srbijansku robu i naveo da im Srbija tada neće na tome zahvaliti. Najavio je i da će u narednih sedam-osam dana imati sastanak u Berlinu i da razgovori o Kosovu neće biti laki.

- Nećemo im reći hvala kada ukinu takse, nego ćemo da kažemo koliku su nam štetu napravili, protivpravnu, šta su sve uradili protiv naše zemlje i našeg naroda i nastavit ćemo da radimo, da pokušamo da u budućnosti ta šteta bude neuporedivo manja - rekao je Vučić.

On je naveo da mu "ne pada na pamet" da se zahvaljuje "onome ko nam je rušio ekonomiju".


Aleksandar Vučić. Instagram

Vučić je citirao kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) da "potpis ispod nečega što je dobiveno prijetnjama i prisilom ne može da važi, nema validnost i legitimnost" i naveo da se slaže sa njim, da je to "jedino sa čime se slaže sa njim". 

Vučić je naveo da ga je ta rečenica "mnogo obradovala" i dodao da će je citirati "gdje god da se pojavi u svijetu" i će "zamoliti" da svi uvaže tu Kurtijevu argumentaciju, jer, kako je naveo, "sve ono što je silom i agresijom dobiveno na Kosovu, ne može biti uvaženo". 

Predsjednik je naveo da se Amerika postavila veoma racionalno i principijelno po pitanju odnosa prema ukidanju taksi u Prištini.

- Kada od nas traže pojedini evropski partneri da pohvalimo djelimično ukidanje taksi, to je kao kada imate kao kada imate nasilnika u kući, koji tuče ženu i tuče je pesnicama i nogama, ali kaže jedan dan "Od danas neću više pesnicama i nogama ali kao znak dobre volje danas ću samo da te šamaram". A onda ta žena treba da kaže "Baš sam sretna zbog toga, to je jedan divan znak pažnje i mnogo nam je bolje zbog toga" - naveo je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.