VANREDNO STANJE

U Srbiji od danas na snazi stroge mjere: Zabranjeno kretanje

Svakome koga policija zatekne poslije 20 sati na ulici bit će pisana krivična prijava

Stupile na snagu stroge mjere. Avaz

Avaz.ba

18.3.2020

U Srbiji su od danas na snazi nove mjere kojima se, pored ostalog, zabranjuje kretanja svima od 20 sati uveče do 5 ujutru . Potpuno je zabranjen izlazak osobama starijim od 65 godina u gradskim sredinama i starijim od 70 na selima. 

Podsjetimo, Srbija je prije tri dana uvela vanredno stanje, a sinoć su saopćene strožije mjere, među kojima je i policijski sat. U toj zemlji su koronavirusom ukupno zaražene 72 osobe. 

Policijski sat je uveden zbog nepoštivanja upozorenja nadležnih o zabrani kretanja, u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa. Naglašeno je da građani moraju shvatiti kako je izolacija jedini način da se usporimo širenje virusa. 



Vojska čuva granice i bolnice. Agencije

Svakome koga policija zatekne poslije 20 sati na ulici bit će pisana krivična prijava, potom ta osoba ide na kućnu adresu, a onda će biti sprovođeni krivični postupci, pojasnio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

- Od 19, 19.30 imate ulice koje se prazne, nemate javnog prijevoza ni mogućnost da veći broj ljudi bude koncentriran i širi zarazu. Vodit ćemo računa, jer onaj ko je važan za rad neće trpjeti štetu. Svako ko prekrši naredbu, može krivično da odgovara - rekao je ministar Stefanović. 

U Srbiji su zatvorene škole, vrtići i fakulteti , dok učenici nastavu prate putem TV-a. 

Prodavnice rade uobičajeno , a svako onaj ko ima mogućnost radi od kuće. 

Vojska Srbije angažirana je da čuva granice i bolnice 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.