BEOGRAD

Vučić: U Srbiju od 5. marta ušlo oko 318.000 ljudi, pa i zaraženih

Poduzete sve mjere

Aleksandar Vučić. AFP

Srna

21.3.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je od 5. marta u Srbiju ušlo gotovo 318.000 ljudi koji su došli iz inostranstva, neki iz karantina, dok su drugi znali da su zaraženi koronavirusom, pa su došli da se liječe, jer je u Srbiji to besplatno.

Vučić je naveo da se koronavirus širi ili dodirom ruku ili kihanjem, kapljično.

- Ako se ne vidite ni sa kim, ne možete se zaraziti. Dajte 15 dana da sjedimo u kućama da bi Srbiju spasili - dodao je on.

Vučić je rekao da je osigurano mnogo respiratora za Srbiju i da je na to ponosan, jer svaki respirator znači ne jedan, nego tri života.

On je istakao da se Srbija u ovom trenutku najbolje drži po pitanju snabdijevanja, jer je ozbiljna i organizirana država.

Aleksandar Vučić. AFP

Ukazujući da se u svim zemljama u Evropi povećava broj zaraženih, Vučić je rekao da Hrvatskoj, koja je samo danas imala više od 70 oboljelih, želi sve najbolje da se odbrane od tog virusa.

On je dodao da je Srbija preduzela sve mjere, te dodao da će Srbija od sljedeće nedjelje imati 15 miliona maski na tržištu, potom još 30 miliona, pa još 50 miliona, te da nabavlja i mašine za proizvodnju maski.

Vučić je rekao da će od ponedjeljka, 23. marta na beogradskom sajmu u halama biti postavljeno 3.000 kreveta, a širom Srbije 5.000 da ne bi doživjeli italijanski scenario.

On je zahvalio i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropljanima za podršku i naglasio da niko nije dao veću podršku od Kine.

Vučić je zamolio privrednike da ne otpuštaju radnike, jer će država da preuzme dio gubitaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.