SRBIJA

Trojica sveštenika SPC-a u Valjevu zaražena koronavirusom

Eparhija preduzela mjere za sprečavanje zaraze

Zaražena tri sveštenika. Agencije

Avaz.ba

26.3.2020

Kod episkopa valjevskog Milutina i dvojice drugih sveštenika te eparhije potvrđeno je prisustvo koronavirusa i oni su u KBC "Dr. Dragiša Mišović" u Beogradu, saopćila je danas njihova eparhija.

Episkop Milutin je koronavirus dobio, piše u saopćenju, tako što je, kao "vrijedni pastir, hodio i služio u svojoj eparhiji, onako kako već više od pola stoljeća služi Bogu i rodu".

Kako je naglašeno, "nepobitne su činjenice" da eparhija valjevska i episkop Milutin nemaju nikakve veze sa pojavom koronavirusa u Valjevu i da je eparhija preduzela mjere za sprečavanje zaraze.

Zaražen episkop valjevski Milutin. Agencije

U saopćenju piše da je sa samog vrha gradske vlasti u Valjevu poslana netačna informacija o tome da je jedan od uzroka pojave koronavirusa u Valjevu "skorašnja posjeta jednog sveštenika iz Italije eparhiji valjevskoj".


No, piše eparhija,"nikakva delegacija, nikakvi sveštenici, nijedan vjernik ili bilo koja osoba iz Italije ili bilo kog drugog kriznog područja na svijetu nije u posljednje vrijeme bio u posjeti eparhiji valjevskoj", a ni episkop Milutin, kao ni svi sveštenici eparhije valjevske, "u posljednjih nekoliko mjeseci nisu putovali ni u jedno krizno područje na svijetu koje je zaraženo koronavirusom".

U saopćenju je poručeno da će eparhija biti primorana da podnese krivične prijave ukoliko se nastavi "ova medijska hajka protiv eparhije valjevske i njenog eparhijskog arhijereja i sveštenstva".

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.