ODLUKA VLADE

Srbija pooštrila mjere: Duplo strožije nego u BiH

Samoizolacija se produžava na 28 dana, zatvaraju se pijace, nema šetnje kućnih ljubimaca

Zatvaraju se pijace u Srbiji. AFP

Avaz.ba

28.3.2020

Vlada Republike Srbije donijela je nove odluke u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa.

Svim građanima Srbije, kao i strancima s boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mjera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

To, praktično, znači da svi oni koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rješenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dvije sedmice, izolaciju automatski nastavljaju još 14 dana. 

Svi su, bez izuzetka, u obavezi da poštuju produženi rok kućne samoizolacije, što će nadležni organi u narednom periodu redovno provjeravati.

Izmijenjeno je i vrijeme trajanja zabrane kretanja za dane vikenda. Građani će subotom i nedjeljom morati ostati u svojim domovima od 15 sati do 5 ujutro. 

Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 ujutro do 17 sati.

U Bosni i Hercegovini, za razliku od Srbije, mjere su još blaže. Period samoizolacije još je 14 dana, kao i u drugim zemljama u svijetu, dok je kretanje zabranjeno od 18 do pet sati.


Najstariji građani u Srbiji mogu napuštati svoje domove jedino nedjeljom između 3 i 8 sati ujutro radi kupovine namirnica, dok je u Bosni i Hercegovini na snazi apsolutna zabrana kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina.

Vlada Republike Srbije odlučila je i da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 sat.

Vlada Srbije preporučila je i zatvaranje svih pijaca, na otvorenom i zatvorenom prostoru, do daljnjeg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.