DONACIJA

Ujedinjeni Arapski Emirati dostavili 10 tona medicinske opreme Srbiji

Dostavljeno 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odijela, 500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera

Avion s medicinskom opremom stigao sinoć. Telegraf

Avaz.ba

29.3.2020

Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv koronavirusa, koju su Srbiji kao prvi dio pomoći poslali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), sletio je u Beograd oko jedan sat poslije ponoći.

U prvom dijelu donacije UAE je 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odijela, 500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera, ukupno 10 tona pomoći.

U drugom dijelu donacije, UAE će poslati Srbiji respiratore.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, te drugi srbijanski zvaničnici i diplomata iz UAE.

UAE dostavili pomoć Srbiji. Telegraf

- Po instrukcijama šeika Halife bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali hitnu isporuku humanitarne i medicinske pomoći Republici Srbiji avionom koji je danas sletio u Srbiju - saopćeno je iz ambasade UAE.

Avion iz Emirata, koji sadrži ogromnu količinu humanitarne pomoći i medicinske opreme, dio je odluke UAE da pomogne zemljama koje je zahvatila epidemija Covid-19, u sprečavanju daljeg širenja koronavirusa i da se odgovarajućom opremom izbore protiv ove bolesti.

Pored donacija medicinske opreme i humanitarne pomoći koje su otišle većem broju najugroženijih zemalja svijeta, Vlada UAE mnogo je radila i na evakuaciji svih državljana Zaliva - posebno iz kineske provincije odakle je pandemija krenula. 

Svim ljudima koji su se vratili u UAE obezbijeđena je najbolja moguća njega u “šeik Zajed humanitarnom gradu” - medicinskoj zoni oformljenoj u Abu Dabiju kako bi se svim povratnicima omogućio bezbijedan ulazak u zemlju bez ugrožavanja svog i zdravlja drugih koji žive na teritoriji UAE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.