SRBIJA

Vučić spreman "zaustaviti život na ulici": Predstavio ekonomske mjere

Sve kompanije u Srbiji će dobiti pun minimalac na tri mjeseca

Aleksandar Vučić. Avaz

Avaz.ba

29.3.2020

Sve firme, svi poduzetnici, mikro i mala preduzeća, pekari, frizeri, sve kompanije u Srbiji će dobiti pun minimalac na tri mjeseca, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da će to državu koštati 700 miliona eura. 

- Svakom frizeru, obućaru, pekaru..., svima zaposlenima u njihovom preduzeću, platit ćemo minimalac. Frizer sada ne može da zaradi, ali će imati da plati minimalac i sebi i svom zaposlenom. Želimo da pomognemo poduzetnicima da prežive, ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 posto radnika rekao je Vučić.


On je naveo kako Srbija ima dovoljno novca te tri vrste finansiranja u budućnosti. 

- I EU i MMF su rekli da se zaboravi na deficit i javni dug, ali mi i o tome vodimo računa. Jedna vrsta finansiranja su unutrašnje budžetske rezerve, a njih ranije nisam htio da dam. Htio sam da dalje spuštamo granicu javnog duga. Da nije došlo do korone, te pare bi služile za više infrastrukturnih projekata - rekao je Vučić.

Vučić je naveo i kako je spreman predložiti pooštravanje mjera.

- Bit ću spreman da predložim uvođenje policijskog sata u trajanju od 24 sata, ako se ne budu poštovale mjere - rekao je Vučić.

Dodao je da se u tom slučaju "život na ulici zaustavlja", jer to znači da nema izlaska čak ni u prodavnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.