SRBIJA

Ko je doktorica Darija Kisić-Tepavčević

Nakon završene gimnazije seli se s roditeljima i bratom u Beograd

Sve o poznatoj doktorici. Avaz

Avaz.ba

6.4.2020

Otkako je novi koronavirus stigao u Srbiju, pažnju domaće, ali i javnosti u regionu, okupira dr. Darija Kisić-Tepavčević, epidemiologinja i zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut".

Gimnazijski dani

Mnogi su skloni reći da je baš ona redovne konferencije za medije povodom pandemije pretvorila u zanimljiva i korisna obraćanja javnosti, pa ih građani sada s nestrpljenjem očekuju. Bez uljepšavanja, staloženo i stručno, doktorica Darija Kisić-Tepavčević svakodnevno govori o trenutnoj situaciji u Srbiji. 

- Svaki dan je priča za sebe. Najveći broj građana ponaša se odgovorno, a efekti će se vidjeti ako nastavimo ovako da se ponašamo svakog dana. Iskustvo iz kineskog grada Vuhan, u kojem je počela epidemija, pokazuje da mjere koje se provode u Srbiji itekako imaju efekta. Oni su nam na primjeru dobre prakse pokazali kako treba raditi, a mi želimo učiti od najboljih – kaže i dodaje da bi efekti poduzetih mjera, uključujući i produžetak policijskog sata tokom vikenda, mogli biti vidljivi već za pet do sedam dana.

Kisić-Tepavčević rođena je 1975. u Sarajevu. U prvim danima rata, kada je imala 17 godina, s roditeljima i bratom izbjegla je iz Sarajeva u Bileću, rodno mjesto njenog oca. Tamo je završila gimnaziju, a oni koji je znaju iz gimnazijskih dana kažu da je bila među najboljim đacima.

Nakon završene gimnazije seli se s roditeljima i bratom u Beograd. Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, Medicinski fakultet u Beogradu završila je 2001. godine. Na istom fakultetu je magistrirala 2006. iz oblasti epidemiologije, a doktorirala je o temi: „Prediktivna vrijednost kvaliteta života u procjeni ishoda bolesti kod bolesnika s multiplom sklerozom“.


Biografija doktorice porijeklom iz BiH. Agencije

Rad sa studentima

U februaru 2002. izabrana je u zvanje asistenta pripravnika za predmet Epidemiologija na Medicinskom fakultetu. U zvanje asistenta izabrana je u maju 2007., a u isto zvanje ponovo u junu 2010. Krajem te godine predložena je za izbor u zvanje docenta. Trenutno je vanredna profesorica na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

- Od februara 2002. godine dr. Darija Kisić-Tepavčević učestvuje u izvođenju praktične i seminarske nastave iz opće i specijalne epidemiologije. Pokazuje izuzetan smisao za rad sa studentima i pažljivo se priprema za nastavu. Evaluacija njenog rada koju su dali studenti pokazuje najviše ocjene – navodi se u obrazloženju komisije koja je dr. Kisić-Tepavčević predložila u zvanje docenta.

Zamjenica je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“ i članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

Nažalost, umjesto njenim znanjem i stručnošću, korisnici društvenih mreža često se bave nečim drugim - Darijinim izgledom.

Mediji pišu da se "doktorica Darija Kisić-Tepavčević našla na udaru armije anonimnih, primitivnih i agresivnih komentatora na društvenim mrežama. Mnogi od njih su seksističke prirode, a mnogi, također, imaju šovinističku pozadinu“.

Podršku su joj dale i pojedine javne ličnosti, novinari, struka, političari, ali i obični građani koji su osudili napad na dr. Kisić-Tepavčević. Ona sama, međutim, nijednog trenutka nije komentirala. Profesionalno i s argumentima nastavila je svakodnevno obavještavati javnost o broju oboljelih, obrazlagati mjere koje predlaže struka i savjetuje nas kako da na najbolji način zaštitimo sebe i svoju porodicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.