REGION

Virus će morati proći među djecom, najbolje tokom ljeta

Ne možemo otjerati virus s planete, samo ublažavati aktivnost u zemlji, kaže Kon

Kon: Ne možemo otjerati virus s planete. Arhiv

Avaz.ba

22.4.2020

Odluka o ublažavanju mjera uvedenih u borbi protiv koronavirusa nije donesena prerano, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i objasnio da ta odluka ima veze i s politikom i s ekonomijom, kao i shvatanjem da se život mora nastaviti.  

On je rekao da će se vrtići morati otvoriti zbog roditelja, a da će za 1. maj najvjerovatnije važiti zabrana kretanja od petka do ponedjeljka. 

- Ne možemo otjerati virus s planete, samo ublažavati aktivnost u zemlji, što i radimo, a ako zaustavimo život, počet ćemo umirati od drugih stvari, jer je zdravstvo zauzeto borbom protiv korone - rekao je Kon za TV Prva.

On je dodao da će se o radu škola posebno raspravljati u Ministarstvu prosvjete, dok će se vrtići morati otvoriti zbog roditelja koji rade i nemaju drugi izbor.

- Virus mora proći kroz dečiju populaciju i možda je najbolje da to bude kada je virus najslabiji, za vrijeme ljeta - rekao je Kon.

Najavio je da će sljedećeg vikenda i za 1. maj najverovatnije ponovo važiti policijski sat od petka do ponedjeljka, ali da će konačna odluka o tome biti donesena na osnovu novih podataka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.