U TOKU SJEDNICA

Srbija ispunila uvjete za ukidanje vanrednog stanja

Prvi slučaj Covida-19 registriran je 6. marta, a vanredno stanje uvedeno je 15. marta

Vanredno stanje proglašeno 15. marta. AFP

Fena

6.5.2020

Srbija je ispunila uvjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za ukidanje vanrednog stanja, proglašenog 15. marta zbog pandemije koronavirusa, izjavila je srbijanska premijerka Ana Brnabić na sjednici državnog parlamenta.

Srbijanski parlament treba potvrditi odluku o formalnom prestanku niza mjera uvedenih zbog pandemije Covida-19.

Brnabić je istakla kako Srbija više od sedam dana ima manje od pet posto zaraženih koronavirusom u odnosu na ukupno testirane, što je ocijenila "najvažnijim uvjetom" za ukidanje izvanrednog stanja, prenosi Hina.

Taj uvjet je ispunjen zahvaljujući svim restriktivnim mjerama, disciplini, zalaganju zdravstvenih djelatnika i svih ostalih. Imamo taj temeljni uvjet ispunjen - rekla je Brnabić obrazlažući Prijedlog odluke o ukidanju izvanrednog stanja. 


Sjednica Skupštine Srbije. AFP

Brnabić je rekla da se već sedam dana vidi značajno “smanjenje dnevnog broja aktivnih slučajeva”, a ispunjeno je svih šest kriterija WHO-a koji su dostavljeni ministarstvu zdravstva.

- Prenošenje Covida-19 je kontrolirano, to smo ispunili već duže od tjedan dana, a javno-zdravstveni sistemi imaju dovoljno kapaciteta da identificiraju, izoliraju, testiraju i liječe sve slučajeve, te da ih prate i smještaju kontakte u karantenu, što je u Srbiji poštovano od prvog dana - kazala je premijerka.

Rizici svedeni na minimum

Rizici od epidemije svedeni su na minimum, ustvrdila je Brnabić dodavši da smatra odgovornim predložiti ukidanje izvanrednog stanja i da je potrebno da se čim prije “Srbija, njena ekonomija i svi građani vraćaju polako, koliko-toliko normalnom životu”.

Početak današnje sjednice skupštine Srbije pratio je incident kada je predsjednica parlamenta Maja Gojković zatražila od skupštinskih zaštitara da iz dvorane iznesu zastupnika opozicionog pokreta Dveri Boška Obradovića koji je zviždaljkom izrazio prosvjed zbog "protustavnog uvođenja izvanrednog stanja".


Upozorenje epidemiologa

Prema posljednjim podacima, do utorka u 15 sati od koronavirusa je u Srbiji je umrlo ukupno 200 ljudi, a infekcija Covid-19 potvrđena kod 9.677 ljudi od ukupno testiranih 111.278 stanovnika, ta 1.723 pacijenta koji su se oporavili od te virusne infekcije.

Prvi slučaj Covida-19 registriran je 6. marta, a vanredno stanje uvedeno je 15. marta, a Srbija je bila jedna od zemalja koje su uvele najstrože mjere, uključujući i dugotrajne policijske satove te zabranu kretanja starijima od 65 godina.

Epidemiolozi upozoravaju da se, i nakon ukidanja vanrednog stanja, moraju zadržati preventivne mjere i izbjegavati socijalni kontakti, uz poštivanje propisane socijalne distance, te da je potrebno postupno ublažavanje ograničenja u javnom gradskom i međugradskom prijevozu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.