SPAS SEZONE

Ljajić: Srbija očekuje turiste iz regiona

Šteta u turističkom sektoru zbog krize sa koronavirusom se to neće odraziti u velikoj mjeri na ukupnu privredu

Rasim Ljajić. Avaz

Srna

14.5.2020

Ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i informacionog društva Srbije Rasim Ljajić rekao je da Srbija ne očekuje veliki broj stranih turista, ali očekuje turiste iz zemalja regiona.

Ljajić je istakao kako očekuje da će i najveći broj državljana Srbije dio svog odmora ili cijeli provesti upravo u Srbiji.

On je ocijenio da će Srbija imati veliku štetu u turističkom sektoru zbog krize sa koronavirusom, ali da se to neće odraziti u velikoj mjeri na ukupnu privredu, jer je učešće turizma u BDP-u tri posto.

Ljajić je za TV Pink rekao kako je šteta u turizmu neminovna i da se ne može nadoknaditi nikakvim mjerama, ali da država pokušava da je ublaži, te podsjetio da Svjetska turistička organizacija procjenjuje da će šteta u međunarodnom turizmu iznositi više od 900 milijardi eura.

Prema njegovim riječima, Srbija je odlično odradila posao kada je trgovina u pitanju i nije se osjetila kriza, pošto su proizvodnja i trgovina radile sve vrijeme krize.  

- U nekim granama je uvoz bio veći, u nekim manji, kao i kada je izvoz u pitanju. Cijeli sektor trgovine nije prošao loše, došlo je do pada prodaje luksuzne robe, bijele tehnike, namještaja, ali ne i prehrambenih proizvoda - naveo je Ljajić.

Šteta u turizmu neminovna. AFP

Ljajić je istakao da je 83 posto svih žitarica koje je išlo na Kosovo stizalo iz Srbije, i to u trenutku kada je nastupila kriza sa koronavirusom, te podsjetio da je brašno bilo proizvod koji je najviše plasiran na tržište Korova.

On je naveo da je Srbija ostvarila rast u izvozu žitarica u regionu i Evropi, u martu je zabilježen rast izvoza cigareta i duhana, a istovremeno i uvoz nafte i medicinske opreme i sredstava, što je sasvim logično.

Ljajić je ocijenio da ekonomska strategija mora biti bazirana na mogućnosti da se pojavi drugi talas, misleći na Covid-19.

- Život ne može da stane niti da ekonomija trpi posljedice - istakao je Ljajić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.