SRBIJA

Tri miliona građana se prijavilo za pomoć od 100 eura

Presjek prijavljenih građana sinoć u 21:30 sati

Veliki broj građana se prijavio za jednokratnu pomoć. Novosti

Avaz.ba

15.5.2020

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objavio je sinoć da su se za manje od 38 sati za novčanu pomoć od 100 eura prijavila tri miliona građana Srbije.

- Stigli smo do tri miliona prijavljenih građana za novčanu pomoć od 100 eura, i to isključivo putem elektronskih prijava. Ovo je presjek prijavljenih građana u 21:30 sati, dakle za manje od 38 sati rada portala Uprave za trezor - napisao je Mali na svom Instagram profilu.

Ministar Mali je da danas počinje da radi i kontakt-centar, gdje će građani imati priliku da se prijavite telefonskim putem. 


Prema podacima Zavoda za statistiku, u Srbiji je 2018. godine živjelo 6,9 miliona stanovnika. To znači da se za pomoć Vlade Srbije do sada prijavilo gotovo pola stanovništva u zemlji. 

Srbijanska Vlada donijela je ranije odluku da svim svojim punoljetnim građanima koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, uz važeću ličnu kartu, omogući dobivanje jednokratne pomoći od 100 eura u dinarskoj protuvrijednosti. 

Dio je to paketa ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije Covida-19 za koji je namijenjeno oko 5,1 milijardu eura.

U saopćenju Ministarstva finansija navedeno je da su penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći automatski prijavljeni za tu jednokratnu isplatu, koja će za njih početi od petka, 15. maja.

Opozicija u Srbiji kritikuje ove Vladine mjere, nazivajući ih populističkim potezima predsjednika Aleksandra Vučića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.