PREPORUKE Novi prijedlog Kriznog štaba upućen srbijanskoj vladi

Ulazak u Srbiju od petka bez testiranja

Prema važećim mjerama, za ulazak u Srbiju svim osobama, bez izuzetka, neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata

Avaz.ba
19.05.2020 21:26

Prelazak granice bez neophodnog negativnog PCR testa

Foto: AFP

Krizni štab Srbije reporučio je vladi te zemlje da strancima i državljanima Srbije od petka 22. maja dopusti prelazak granice bez neophodnog negativnog PCR testa na koronavirus i bez posebnih dozvola.

Poslije današnje sjednice Štaba vladi Srbije preporučena je odluka kojom bi svim osobama koje ulaze na teritorij Srbije bio dopušten slobodan prijelaz preko granice, pri čemu bi im bili uručeni zdravstveno upozorenje da ulaze na teritorij na kojem je koronavirus i dalje aktivan te preporuke preventivnih mjera za sprečavanje infekcije.

Ovu bi preporuku, kako je sapćeno, vlada Srbije trebala potvrditi na sjednici prekosutra. 

Prema važećim mjerama, za ulazak u Srbiju svim osobama, bez izuzetka, neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a za strance i posebna dozvola iz diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u zemljama iz kojih stranci dolaze.

  • Cijena testa 50 eura
    Cijena testa 50 eura Foto: AFP

Za PCR testove na koronavirus na osobni zahtjev građana Srbije i stranih državljana cijena je 50 eura, u svim referentnim laboratorijima na teritoriju cijele Srbije, a za studente i maloljetne testiranje je besplatno.

Krizni štab je, "imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju", odlučio da se pojedine zdravstvene ustanove "koje su bile određene za covid-bolnice, postupno vraćaju u uobičajen proces rada".  

U tim će ustanovama svi radnici prethodno biti testirani na koronavirus, a mogu početi raditi tek poslije negativnog testa.  Krizni štab je naglasio u saopćenju da nikad dosad nije preporučio kazne za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mjera "nije u planu". 

U posljednja 24 sata u Srbiji su od koronavirusa preminule još tri osobe, što je dosad ukupno 234 žrtve, a od testiranih 5.298 osoba koronavirus je potvrđen kod 34, priopćilo je ranije u utorak srpsko ministarstvo zdravlja. 

Komentari

NA VRH