BEOGRAD

Vulin: Džaferović se najdirektnije umiješao u unutrašnja pitanja Srbije

Istakao da Džaferović ne poštuje ustav sopstvene zemlje

Aleksandar Vulin. Agencije

Srna

23.5.2020

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovorom sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem najdirektnije umiješao u unutrašnja pitanja Srbije.

Vulin je naveo da je Džaferović na taj način, još jednom, pokušao da "zabije nož u leđa" predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

On je istakao da Džaferović ne poštuje ustav sopstvene zemlje, niti Srbe koji žive u BiH.

Republiku Srpsku će, naglasio je, smatrati kao posebnu državu, a ne kao dio BiH, dok god Džaferović ne počne da poštuje Ustav BiH i Srbe koji tamo žive.

Prema njegovim riječima, izbor je na Džaferoviću, prenose beogradski mediji.

Aleksandar Vulin. Agencije

On je naveo da se Džaferović "usaglašava" sa Albinom Kurtijem o "nekakvoj promjeni granica" umjesto da mu kaže da je politika BiH ta "da ne priznaje lažnu državu Kosovo već da je Kosovo samo dio Srbije i ništa više".

Vulin je rekao da Džaferović treba da bude zahvalan Vučiću na tome što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a ne da umjesto toga razgovara sa lažnim premijerima i miješa se u unutrašnja pitanja Srbije.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sinoć je saopšteno je da su Džaferović i Kurti telefonom razgovarali, između ostalog, o "bilateralnim odnosima i slobodi kretanja roba i ljudi" između, kako je navedeno, dvije zemlje.

Obojica su napomenula da je najveća prijetnja sa kojom se dvije zemlje suočavaju vrsta politike koja nije uspjela tokom rata '90. godina i da je ideja teritorijalne razmjene Kosova i Srbije opasna jer sve vraća unazad u devedesete godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.