NARUŠAVAO UGLED Nanosio štetu ljekarskoj profesiji

Branimiru Nestoroviću prijeti zabrana rada, kolege ga prijavile

Inicijator za podnošenje zahtjeva je dr. Đorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a podržalo ga je još šest kolega i jedna doktorica u penziji

Avaz.ba
29.05.2020 09:05

Nestorović optužen za narušavanje ugleda

Foto: Avaz

Protiv prof. dr Branimira Nestorovića, člana Kriznog štaba Srbije za borbu protiv koronavirusa, podnesen je zahtjev etičkom odboru Ljekarske komore Srbije.

U zahtjevu je navedeno da je "Nestorović svojim javnim nastupima kao član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Covid-19 narušavao ugled i nanosio štetu ljekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u cjelini".

Inicijator za podnošenje zahtjeva je dr. Đorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a podržalo ga je još šest kolega i jedna doktorica u penziji, piše Telegraf.

Etički komitet sljedeće će sedmice raspravljati o zahtjevu grupe članova da se poznati profesor i pulmolog javno osudi zbog izjava koje je davao kao član Kriznog štaba. Ta javna osuda bi, u krajnjem ishodu, značila da bi profesoru Nestoroviću moglo biti oduzeto pravo na rad.

  • I Nestorović najavio tužbu
    I Nestorović najavio tužbu Foto: Avaz

- Sad kad je prošla epidemija i kad se ispostavilo da sam za sve bio u pravu, ispao sam najneetičniji doktor u Srbiji zato što sam bio na konferenciji za novinare s Vučićem - rekao je Nestorović.

On dodaje da su se "tu poklopili različiti interesi" i da "tu ima i sujete, ali prije svega politike", i najavljuje da će potpisnike zahtjeva upućenog Ljekarskoj komori, "ako zaista nešto učine", tužiti redovnom sudu.

Komentari

NA VRH