SRBIJA Upravni sud u Beogradu donio presudu

Policajac Trbović koji tvrdi da je MUP Srbije nelegalno bio u Potočarima 2015. vraća se na posao

Bit će mu isplaćene sve plaće sa zateznom godišnjom kamatom

Avaz.ba
01.06.2020 10:27

Trbović je, zajedno sa kolegom Milanom Dumanovićem, dobio otkaz

Foto: Arhiv

Upravni sud u Beogradu donio je presudu kojom je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dužno da Mladena Trbovića, policajca iz slučaja "Potočari", vrati na posao i isplati mu sve plate sa zateznom godišnjom kamatom.

Trbović je, zajedno sa kolegom Milanom Dumanovićem, dobio otkaz nakon što su javno progovorili o nelegalnoj akciji MUP Srbije na komemoraciji u Potočarima u Bosni i Hercegovini kada je fiziki napadnut tadašnji premijer, a sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Danas.rs. 

Umjesto da se Trbović i Dumanović zaštite kao uzbunjivači, navode iz Sindikata policije Sloga, oni su kao najgori kriminalci udaljeni iz službe i protiv njih su podnijete krivične prijave. Ostali postupci su i dalje pred sudom i tužilaštvom.

Upravni sud u Beogradu uvažio je tužbu Mladena Trbovića, koga je zastupao Sindikat policije Sloga, odnosno tadašnji predsjednik Dragan Žebeljan.

Navodno nije došao na posao

Sud je presudom poništio drugostepeno rješenje Disciplinske komisije MUP-a, Vijeća u Novom Sadu, koje je Trboviću izreklo meru prestanak radnog odnosa. 

Prema ocjeni suda, predsjednik Vijeća u Novom Sadu Petar Jeličić i ostali članovi vijeća postupali su nezakonito na štetu Mladena Trbovića.

Podsjetimo, Trbović je dobio otkaz jer navodno nije došao na posao 22, 23, 24. i 25. jula 2016. godine.

Država ih tužila

Dumanović i Trbović su prvo za Al Jazeeru progovorili o nelegalnom boravku pripadnika Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a na komemorativnom skupu u Srebrenici 2015. godine. 

Njih dvojica su zatim 2016. podnijeli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD-a, i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, koje su ubrzo odbačene.

Dumanović i Trbović su hapšeni, ostali su bez posla i država ih je tužila zbog navodnog odavanja službene tajne. 

Suđenje je u toku. Tako je i Dumanović u oktobru prošle godine vraćen na posao, ali je odmah udaljen iz službe do okončanja sudskog postupka. Ostaje da se vidi kako će "proći" Trbović.

Inače, Ministarstvo sigurnosti BiH – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nije bila obavještena o dolasku policijskih službenika iz Srbije Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Nešić Gorana na skupu u Potočarima, što potvrđuje navode Dumanovića o nelegalnom radnom angažovanju policajaca iz Srbije u susjednu državu.

Komentari

NA VRH