SRBIJANSKA GRANICA

Pogledajte gdje su sakrili hiljade eura i franaka: Novac i u rozoj čarapi

Pri prelasku granice Srbije, iznosi veći od 10.000 eura moraju se prijaviti

Avaz.ba

5.6.2020

Srbijanski carinici su prije dva dana na prijelazima Gradina i Batrovci otkrili više od 50.000 neprijavljenih eura i gotovo 20.000 neprijavljenih švicarskih franaka. 

Na prelazu Gradina, kod bračnog para iz Turske otkriveno 27.500 neprijavljenih eura preko dozvoljenog limita. 

- Carinici su detaljnim pregledom automobila, neprijavljeni novac pronašli u naslonu za ruke između vozačkog i suvozačkog sjedišta, u torbi gdje je bio umotan u čaršaf, kao i u jednoj čarapi. Na tim mjestima ukupno je pronađeno gotovo 50.000 eura, od kojih je putnicima vraćeno po dozvoljenih 10.000 - navedeno je iz Uprave carine Srbije. 

Skriveni novac. Uprava carine Srbije

Istog dana, u večernjim satima, na ulazu graničnog prijelaza Batrovci otkriveno je još gotovo 25.000 neprijavljenih eura i 19.800 švicarskih franaka kod dva bračna para koja su putovala zajedno. Riječ je o putnicima albanske nacionalnosti sa švicarskim državljanstvom koji prilikom ulaska u Srbiju nisu prijavili novac carinskim službenicima, već su tvrdili da sa sobom nose samo dozvoljeni iznos deviza koji ne mora da se prijavljuje.

- Suvozač i njegova supruga, zaista su prijavili tačan iznos od po 10.000 eura, ali su carinici detaljnom kontrolom Mercedesa švicarskih registarskih oznaka, ispod vozačevog sjedišta pronašli 24.700 skrivenih eura i 19.800 franaka - stoji u saopćenju Uprave carine. 

Pri prelasku granice Srbije, iznosi veći od 10.000 eura moraju se prijaviti. Carinici, međutim, navode kako gotovo svakodnevno otkrivaju neprijavljene devize što ukazuje na to, da pojedini putnici "iz samo njima znanih razloga, ne žele to da učine, čime rizikuju gubitak novca zbog nepoštovanja propisa". 

Devizne prekršaje najčešće čine oni koji žive u zemljama zapadne Evrope, gdje su na snazi isti propisi u vezi s novčanim limitima kao i u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.