MEDICINSKA POMOĆ

BiH se odazvala na apel iz Sandžaka, stižu ljekari iz Sarajeva i Tuzle

Daleko je manji pritisak na bolnicu, ambulante, očekujem da će u narednih sedam do deset dana situacija zaista biti pod kontrolom, rekao je Ljajić

Avaz.ba

Ovaj problem nije došao zbog nedostatka aparata, već zbog nedostatka ljudstva

Foto: Ilustracija


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da situacija još nije "pod konac" u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, ali da je zahvaljujući pomoći Kliničkog centra iz Kragujevca neuporedivo bolje stanje nego što je bilo prije tri, četiri dana.

- Daleko je manji pritisak na bolnicu, ambulante, očekujem da će u narednih sedam do deset dana situacija zaista biti pod kontrolom - rekao je Ljajić za TV Prva.

Govoreći o dolasku srbijanske premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lonačara u Novi Pazar, on je rekao da oni danas donose i veliku količinu zaštitne i medicinske opreme, kao i da su netačni neki natpisi da "u gradu nema ničeg - zaista ima".

- Ovaj problem nije došao zbog nedostatka aparata, već zbog nedostatka ljudstva. Veliki broj ljudi se liječio u kući pa se sa upalom pluća u velikom broju javio i došao u bolnicu. Zdravstveni sistem to nije mogao da podnese čak i da je bio kompletan, a posebno što je dio ljekara bio van stroja zbog bolesti - rekao je Ljajić. 

  • Dolazak Brnabić i Lončara je važan

    Dolazak Brnabić i Lončara je važan

    Foto: Ilustracija


Kako je naveo, "kadrovi - ljekari određenih specijalnosti, posebno anesteziolozi, infektolozi, rješavaju ovaj akutni problem, ne riješava oprema".

Prema njegovim riječima, dolazak Brnabić i Lončara je važan i zato što se time ukazuje na ozbiljnost situacije i da su država i vlada tu da pomognu.

- Zahvaljujući investicijama u proteklih sedam, osam godina zdravstveni sistem u Novom Pazaru je neuporedivo bolji i nikada više nije ulagano u Opštu bolnicu nego što je u tom periodu - rekao je Ljajić.

On je naveo da ga je zvao član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i pitao šta treba, tako da će doći u Novi Pazar i ekipa ljekara iz Sarajeva i Tuzle.

Prema riječima Ljajića, "ministar Lončar je rekao da nikakvih problema nama i da će im biti izdate privremene licence".

NA VRH

Podijeli članak na