PRENOSIMO

Ruski helikopteri u Srbiji: Kupljeni 'sa popustom' po 'tajnoj' cijeni

U proteklih deset godina, to je treći put da su ovi helikopteri ušli u statistiku top 10 proizvoda iz Rusije po vrijednosti uvoza

E. H. / Avaz.ba
02.07.2020 12:54

Ruski helikopter Mi-17V-5

Foto: Arhiv

Srbija je u prošle godine iz Rusije uvezla helikoptere u vrijednosti od skoro 150 miliona američkih dolara, pokazuju podaci iz baze podataka o uvozu Republičkog zavoda za statistiku Srbije. 

- Helikopteri mase preko 2.000 kg - kako je zavedeno u bazi podataka zavoda za statistiku, u 2019. su po vrijednosti uvoza od 148.462.100 američkih dolara (oko 132 miliona eura) bili četvrti na listi uvoznih proizvoda iz Rusije u Srbiju, nakon nafte, prirodnog gasa i cijevi.

U proteklih deset godina, to je treći put da su ovi helikopteri ušli u statistiku top 10 proizvoda iz Rusije po vrijednosti uvoza. U 2010. Srbija je od Rusije uvezla helikoptere u vrijednosti 21,5 miliona dolara, a u 2016. u vrijednosti od 24 miliona američkih dolara.

U odgovoru na upit RSE, Republički zavod za statistiku pojašnjava da je izvor podataka o vanjskoj trgovini, koji se odnose na uvoz helikoptera - Uprava carine, na osnovu Jedinstvene carinske isprave (dokumentacija neophodna za uvoz i izvoz robe). Također, u ovoj instituciji navode da se obrada podataka koji se nalaze u bazi vrši po metodologiji koja je usklađena sa preporukama Eurostata i Ujedinjenih nacija.

Prema izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz decembra 2019, Srbija je od Rusije te godine kupila 3 helikoptera Mi-17V-5 i četiri Mi-35M ruske proizvodnje.

Vučić je tada najavio da će Srbija stati sa nabavkom naoružanja i vojne opreme a da će se resursi usmjeriti na modernizaciju i reformu vojske.

Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI), Srbija je među državama Zapadnog Balkana tokom 2019. izdvojila 1,14 milijardi dolara, 43 posto više u odnosu na izdvajanja 2018. čime je zauzela peto mesto na listi država sa najvećim skokom u vojnim ulaganjima. 

Ministarstvo odbrane Srbije, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, odbilo je da dostavi Radiju Slobodna Evropa (RSE) podatak koliko je Srbija platila ruske helikoptere koje je pomenuo Vučić, uz obrazloženje da je nabavka označena stepenom tajnosti „strogo povjerljivo“.

Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo ni na upit RSE da li je upoznato sa tim da su podaci o vrijednosti helikoptera uvezenih iz Rusije 2019. objavljeni u zvaničnoj statistici Republičkog zavoda za statistiku. S tim u vezi, nije odgovoreno ni na pitanje zbog čega Ministarstvo tu informaciju vodi kao tajnu, ukoliko ju je moguće pronaći u bazi podataka RZS.

Nešto više detalja dao je u decembru 2019. sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić u odgovoru na novinarska pitanja kada su letjelice predstavljene javnosti.

- Pojedinačna cijena nedavno kupljenih sedam helikoptera iz Rusije veća je od 10 miliona eura, a manja od 20 miliona. Srbiji je za njihovu nabavku ruska strana dala značajan popust i povoljne uslove - izjavio je tada Vučić.

Komentari

NA VRH