PANDEMIJA U SRBIJI

U Novom Pazaru preminulo pet osoba, tri zaražene bebe hitno prebačene u Beograd

hospitalizirano ukupno 363 pacijenta, od kojih su osam na respiratoru

Vojna bolnica jučer počela da prima pacijente. Agencije

Avaz.ba

7.7.2020

U protekla 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je pet pacijenata od posledica koronavirusa, tri ženske i dve muške osobe, koji su svi imali propratne hronične i teške bolesti, izjavio je danas koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek.

Rekao je da je bilo 29 prijema, te da je trenutno hospitalizirano ukupno 363 pacijenta, od kojih su osam na respiratoru.

Danas je i u Tutin otišla jedna medicinska ekipa, a u Sjenicu je već jučer upućena medicinska pomoć, kako bi se stabilizirala situacija.

- Očekuje nas još sedam dana teške borbe - kazao je Đerlek.

Tri zaražene bebe prebačene u Beograd

Tri bebe iz Novog Pazara, kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa, hitno su transportirane za Beograd, potvrdio je Đerlek.

- U roku od dva sata smo ih zbrinuli, testirali i organizirali transport za Beograd. Zvao sam ministra Lončara koji je odobrio da se bebe i njihove majke transportuju za Beograd - rekao je Đerlek.

On je dodao da nisu tačne informacije da su se bebe i njihove majke inficirale u Opštoj bolnici.

- Medicinsko osoblje je testirano. Nismo ludi da dozvolimo da nam rade ljekari i sestre koji su pozitivni na ovaj virus - kazao je Đerlek.

Svi bolnički kapaciteti puni

Đerlek je dodao da svi bolnički kapaciteti puni.

- Vojna bolnica je juče počela da prima pacijente jer su naši bolnički kapaciteti puni. Vojna bolnica je ispunjena nekih 30 odsto - kazao je Đerlek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.