NIKOME SE NE PONOVILO

U Srbiji pokrenuta trajna kampanja sjećanja na genocid u Srebrenici

Cilj nam je da skrenemo pažnju najšire javnosti i da gradimo trajni opomenik na najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata

Srebrenica. ICMP

L. M. / Avaz.ba

11.7.2020

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i forum ZFD - Srbija, povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, pokrenuli su trajnu kampanju Nikome se ne ponovilo.

- Cilj nam je da skrenemo pažnju najšire javnosti i da gradimo trajni opomenik na najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Da se nikome ne bi ponovio, i da bi Srebrenica postala univerzalni antiratni simbol - navedeno je u zajedničkom saopćenju tih organizacija.

U okviru kampanje tri organizacije su na društvenim mrežama prvo sa građanima podijelile kratak video - Nikome se ne ponovilo. Horkestar je rearanžirao i otpevao pjesmu - Nikome se ne ponovilo - antiratni apel Kemala Montena.

- U godinama koje dolaze, naša kampanja neće prestati. U mjesecima koji su pred nama raspisaćemo konkurs za kratke video radove na temu Srebrenice, sa akcentom na mlađe autore. Najbolji radovi biće nagrađeni. Onoga momenta kada se svijet vrati u normalu, organizovaćemo i festival dokumentarnog filma, kao još jedan dio opomenika koji ćemo uporno i bez odustajanja graditi .

U Srebreničkom genocidu ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka a do sada su pronađeni i Potočarima pokopani ostaci nešto više od 6.600 žrtava.

Uprskos presudama UN-ovog Međunarodnog suda za ratne zločine koji je presudio da se u Srebrenici desio genocid, a vojni i politički vrh današnjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska osudio na višegodišnje kazne zatvora, entitetske vlasti kao i vlasti susjedne Srbije do danas negiraju genocid.

Brojni svjetski zvaničnici poručuju da negiranje srebreničkog genocida u civiliziranom svijetu mora prestati, uključujući i generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.