PANDEMIJA SE ŠIRI

Četiri dokaza da koronavirus nije isti kao na početku epidemije

Proširen je spisak simptoma

Koronavirus. Ilustracija

Avaz.ba

15.7.2020

Svi smo očekivali da će dolazak ljeta i viših temperatura doprinijeti tome da virus oslabi i da se sporije širi. Umjesto toga, posljednjih sedmica imamo veći broj preminulih, sve je više pacijenata na respiratorima, virus i pandemija više napadaju djecu, a pojavljuju se i neki novi simptomi, prenosi Blic.RS.

Prvi dokaz – više preminulih

Krivulja preminulih kontinuirano je rasla danima, ali bez većih oscilacija i naglih porasta. Treba napomenuti da je prije par mjeseci bilo dana i bez smrtnih slučajeva. Posljednjih dana bilježimo drastično veći broj preminulih - navodi Blic.

Drugi dokaz - novi simptomi

Do sada smo znali da na koronu posumnjamo ako primijetimo suh kašalj, temperaturu, otežano disanje i malaksalost, međutim novi slučajevi prijavljuju i gubitak čula ukusa i mirisa, dijareju i mučninu.

- Proširen je spisak simptoma. Pridodati su dijareja i mučnina. To možda ukazuje, ne tvrdim stoprocentno, na neke nove vidove virusa - rekao je ranije gostujući na RTS-u direktor DZ "Dr Milutin Ivković" na Paliluli Aleksandar Stojanović.


Treći dokaz – više oboljele dece

Sve više djece i beba u Srbiji oboljeva od korone, što nije bio čest slučaj kada smo bili na početku epidemije. Dosta se govorilo o tome i da su djeca otpornija na virus, da se manje zaražavaju, ipak danas je nešto drugačija situacija - kaže Blic. 

Klinička slika oboljevanja kod djece ozbiljnija je nego u prvom talasu i bliža kliničkoj slici odraslih i pored toga što je vjerovatnoća mala ne postoji garancija da djeca neće razviti težu kliničku sliku.

Četvrti dokaz - teža klinička slika

Prepune kovid bolnice i sve veći broj hospitalizovanih lica ukazuju na to da je u ovom naletu virusa klinička slika pacijenata dosta teža nego ranije. 

- U ovom talasu sada viđamo kliničke slike koje traže duže bolničko liječenje, to su ozbiljni bolesnici koji zahtijevaju dvije i tri sedmice liječenja, to je razlog zašto su nam neophodni dopunski bolnički kapaciteti - rekao je Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.