IZJAVA STRUČNJAKA

Srbija tvrdi da će među prvima imati vakcinu

Bezbijednost i efikasnost na prvom mjestu

Darija Kisić Tepavčević. TANJUG

Avaz.ba

17.7.2020

Zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su bezbijednost i efikasnost na prvom mjestu kada bude pronađena vakcinaza korona virus.

Tepavčević je rekla da više od 150 različitih kompanija pokušava da napravi vakcinu, koja je, kaže, nešto što je najtraženije na čitavom svjetskom tržištu.

- To će biti velika korist za onu naciju i narod koji prvi proizvede, i zdravstveno i ekonomski. Kad se napravi tako da bude efikasna i bezbijedna, biće velika potražnja za njom - napominje zamjenica direktora "Batuta".

Srbija se, ističe Tepavčević, od samog početka uključila u proces i vodi intenzivne komunikacije sa najeminentnijim proizvođačima.

Prema njenim riječima, proizvodnja vakcina nije jednostavna i prolazi niz postupaka koje imaju određene faze. Očigledno je, navodi, da se virus dobro adaptirao na humanu populaciju.

- Dok čekamo vakcinu, nošenje maski i te kako ima smisla, čak i kad se pronađe vakcina, one su od izuzetnog značaja, ne samo od koronavirusa, već i kad dođe sezona gripa i ostalih respiratnornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem - napominje epidemiolog, a prenosi Blic.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.