REGION

Je li Dačić otpjevao svoje: Hoće li ga Vučić uvrstiti i u novu vladu

Da li će socijalisti biti dio vlasti nakon varnica proteklih sedmica

Dačić: Ima želju da ponovo bude dio vlasti. Arhiv

Piše: Avaz.ba

19.7.2020

Jedna od rijetkih nepoznanica na političkoj sceni Srbije nakon posljednjih izbora je pitanje, hoće li socijalisti ili bolje rečeno Ivica Dačić biti dio nove vlade. Aktuelni ministar vanjskih poslova, poznat po iskazivanju pjevačkih sposobnoti pred stranim diplomatama, po nekim mišljenjima, možda je i otpjevao svoje kada se radi o vlasti.

Kako pišu srbijanski mediji, veliki je upitnik hoće li socijalisti biti dio nove vlade i kakva će biti njihova dalja politička sudbina poslije svih varnica koje su stizale prethodnih sedmica.

Odgovori na ova pitanja mogli bi stići već u ponedeljak, kada će kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na konsultacije u vezi s formiranjem nove vlade otići predstavnici koalicije SPS-JS. Prvi čovjek socijalista Dačić je rekao da je njegova stranka spremna da bude u kabinetu nove vlade, ali da ta odluka zavisi isključivo od Aleksandra Vučića. Ipak, naglasio je da smatra da je u državnom interesu da se nastavi koalicija sa SNS-om.

- Ne znam kakva je koncepcija predsjednika Vučića, o tome ćemo tek razgovarati. Vučić sam ima većinu i nije u pitanju neka matematika da li je potreban neki broj za formiranje vlade, naveo je Dačić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je za srbijanske medije da Vučića i Dačića čeka dug razgovor i da će ishod ukratko zavisiti od toga da li će Dačić ubijediti Vučića da je u stanju da očisti opozicione redove u sopstvenoj partiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.