OPASNOST I OPREZ

Osim koronavirusa u Srbiji vreba opasnost i od groznice Zapadnog Nila

Zaraženi komarci sve više prisutni

Groznica Zapadnog Nila. Profimedia

Avaz.ba

5.8.2020

Komarci zaraženi Zapadnim Nilom prisutni su u sve više gradova u Srbiji, ali na sreću, još nema osoba kojima su ove krvopije uspjele da prenesu ovu groznicu.

Prema podacima Zavoda za biocide, zaraženi komarci su otkriveni u 8 gradova, i to u Beogradu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu, na Paliću i u Apatinu.  

- Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboljeli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula mjeseca, a najveći broj oboljelih osoba se prijavljuje tokom avgusta mjeseca. Na osnovu podataka dostavljenih Institutu i laboratorijskih kriterijuma na teritoriji Srbije do 23.7. nije registrovan potvrđeni slučaj oboljenja od groznice Zapadnog Nila - navodi se u saopštenju na sajtu Batuta.

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali može putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dijete i dojenjem.  Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.