OSIGURANJE GRANICA

Srbija postavlja žičanu ogradu na granici sa Sjevernom Makedonijom

Država se nalazi na takozvanoj balkanskoj ruti, kojom migranti i izbjeglice pokušavaju doći do zemalja Evropske unije

Avaz.ba

Radovi na postavljanju ograde prema Severnoj Makedoniji

Foto: Twitter


Srbija je na granici sa Sjevernom Makedonijom kod Preševa počela postavljati žičanu ogradu, koja bi trebala onemogućiti eventualne masovne ilegalne prelaske granice, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u lokalnoj samoupravi u Preševu.

Šćiprim Arifi, predsjednik općine Preševo na jugu Srbije, udaljenoj od Beograda 380 kilometara, rekao je za RSE da je izgradnja žičane ograde dio dogovora s Europskom unijom.

- Mislimo da je ograda u funkciji dodatnog osiguranja granica zemalja izvan EU od izbjeglica koje će eventualno ponovo masovno krenuti takozvanom balkanskom rutom - rekao je Arifi.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, iz Evropske komisije zatražili su komentar i odgovor na pitanje jesu li upoznati s podizanjem ograde ali odgovor iz te institucije još nije stigao.

Srbija se nalazi na takozvanoj balkanskoj ruti, kojom migranti i izbjeglice pokušavaju doći do zemalja Evropske unije.

Prema posljednjim dostupnim podacima, koje je povjerenstvo za izbjeglice Srbije objavilo 20. lipnja, u 18 azilnih i prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 4.800 osoba.

Vlasti u Srbiji nisu otvorene za pružanje detalja o žičanoj ogradi koju Srbija postavlja na granici sa Sjevernom Makedonijom, piše Radio Slobodna Evropa.

Više o temi Srbija

PORUKA ALBANCIMA
Vulin: Ko nema svoju kulturu, mora da otima tuđu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na