NE SMIJE SE ŽURITI

Ugledni imunolog upozorava: Kako je ruska vakcina efikasna ako je ispitana na 38 ljudi?

Mora se krajnje ozbiljno raditi i na pronalaženju lijeka za oboljele od korona infekcije

Borislav Kamenov. Medija centar

Avaz.ba

20.8.2020

Jasno je da je vakcina protiv Covida-19 biznis stoljeća, ali uprkos tome sa njom se ne smije žuriti, jer se bezbijedna i efikasna vakcina ne može napraviti za nekoliko mjeseci. Paralelno, mora se krajnje ozbiljno raditi i na pronalaženju lijeka za oboljele od korona infekcije. Uvjeren sam da bi to mogao biti obični i jeftini D vitamin, koji bi u protokolu liječenja kovid pacijenata trebalo koristiti u maksimalnim dozama, a nemam pouzdanih informacija da li se i koliko to čini, kaže za beogradski "Danas" Borislav Kamenov, dugogodišnji imunolog, profesor niškog Medicinskog fakulteta u penziji i bivši direktor Kliničkog centra Niš. 


Bezbijednost

– Kako se može govoriti o efikasnosti, a posebno bezbijednosti ruske vakcine, o kojoj se ovih dana puno govori, nakon njenog ispitivanja na svega 38 ljudi? Svi mi smo genetski različiti, ne postoje dva ista čovjeka, svi reagujemo individualno, upravo zato se efikasnost i bezbijednost vakcina i provjerava na većem broju ljudi. Da smo isti, bilo bi dovoljno i ispitivanje na tri čovjeka. Dakle, potrebna je velika obazrivost, a ugled bilo koje vakcine, pa i vakcine protiv Covida-19, ne smije se narušiti jer se nekome žuri. Znamo da bi svako želio da bude prvi, ali i da uz veliki novac mogu da idu i velike laži. Znamo, također, i da su za izradu efikasne i bezbijedne vakcine potrebne godine, a da i tada mogu da se dogode greške - kaže Kamenov.


Značaj vitamina D

Kamenov podsjeća da je vakcina značajna za zdrave ljude i prevenciju, ali ocjenjuje da je za prevenciju, ali i za liječenje Covida-19 od izuzetnog značaja običan vitamin D, koji može biti spas za oboljele jer pomaže da se iz zatrovane ćelije eliminišu sve štetne materije, pa i koronavirus, a uz to sprječava i prejaki imunološki odgovor organizma na virus koji zapravo i dovodi do smrtnog ishoda.

- Uvjeren sam, i to ne samo na osnovu teorije, da D vitamin, koji je značajno jeftiniji od tog lijeka, može daleko bolje da „ubije“ virus. Pretpostavljam da farmaceutska industrija prije svega zbog cijene tog vitamina nije pretjerano zainteresovana za njegovo ispitivanje i proizvodnju kao bitnog lijeka za Covid-19 - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.