MINISTAR

Dačić: Srbija i Rusija su strateški partneri i nastavljaju saradnju

Trampu je stateški cilj da bude što više zemalja sa ambasadom u Jerusalemu, rekao je Dačić

Ivica Dačić. Arhiv

Avaz.ba / Srna

7.9.2020

Srbija i Rusija su strateški partneri i nastavljaju saradnju, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je ocijenio kao "nepromišljen potez" nedavnu objavu na društvenoj mreži "Facebook" portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove o sastanku američkog i predsjednika Srbije Donalda Trampa i Aleksandra Vučića.

On je rekao da je značajno da su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uložili napore da se "zatvori taj slučaj" kako ne bi ostala sumnja u odnose Srbije i Rusije. 

- Ovo je pouka da se ne smIJe igrati takvim stvarima... Slika je slika i to izaziva negativne reakcije sa naše strane, rekao je Dačić za Televizju "Hepi".

Govoreći o potpisanom sporazumu u Vašingtonu u kontekstu otvaranja Ambasade Srbije u Jerusalimu, Dačić je rekao da ne treba da čudi što je američki predsjednik unio u sporazum bliskoistočne teme. 

Dačić je ocijenio da je Tramp je to uradio zbog svoje spoljne i unutrašnje politike, s obzirom na jevrejsku zajednicu u SAD, ali i ostale koji podržavaju njegovu politiku podrške Izraelu.

- Trampu je stateški cilj da bude što više zemalja sa ambasadom u Jerusalimu, a pre svega da Kosovo, ako ga Izrael prizna, a najavili su da hoće, bude prva muslimanska zemlja koja će tamo otvoriti ambasadu, rekao je Dačić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.