BEOGRAD

Vučić s palestinskim ambasadorom razgovarao o sastanku u Vašingtonu

Srbija je posvećena unapređenju odnosa i sa Izraelom i sa Palestinom i želi održivo rješenje na osnovu međunarodnih javno-pravnih normi, rekao Vučić

Razgovarali i o Kosovu. Instagram

Avaz.ba

15.9.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas palestinskog ambasadora u toj zemlji Muhameda Nabhana i obavijestio ga o razgovorima koje je delegacija Srbije vodila u Vašingtonu i Briselu.

Vučić je, kako se navodi u saopćenju njegovog kabineta, ambasadoru Nabhanu rekao da Srbija poštuje i čuva prijateljstvo sa Palestinom i palestinskim narodom i da podržava uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku.


On je istakao da se nada da će dvije strane u budućnosti naći način da postignu dogovor koji će doprinijeti boljem životu svih ljudi u tom regionu.


- Srbija je posvećena unapređenju odnosa i sa Izraelom i sa Palestinom i želi održivo rješenje na osnovu međunarodnih javno-pravnih normi, utvrđenih u UN, koje bi donijelo mir, stabilnost i napredak svima - rekao je Vučić.


On se zahvalio rukovodstvu Palestine na političkoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i principijelnom stavu o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.


Ambasador Nabhan je rekao da Palestina cijeni Srbiju, sa kojom ima duboke prijateljske odnose, i da je zato sa zabrinutošću primljena vijest o mogućem premještanju ambasade. Ambasador Nabhan je takođe izrazio uverenje da će stavovi palestinskog naroda biti uvaženi od strane rukovodstva Srbije u duhu tradicionalnog prijateljstva.


Dvojica sagovornika su se dogovorili da Srbija i Palestina nastave korake za formiranje Mješovitog komiteta za saradnju, koji bi konkretizovao postojeće sporazume i pomogao da se bolje iskoriste mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.


Ambasador Nabhan je obavijestio Vučića o palestinskom viđenju situacije na Bliskom istoku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.