SRBIJA

Porodica našla leglo zmija u kući, u sobama ih je po pet, ne znaju gdje su ostale

I dalje postoji crv sumnje gdje su "mama i tata" tih 17 ili 18 zmija koje smo uhvatili i ostaje pitanje da li će se opet vratiti, kaže Sanja

U kući pronašli 17 zmija. Telegraf

Avaz.ba

17.9.2020

Sadeta Kolbaš iz Ruskog Krstura u Srbiji pronašla je leglo zmija u svojoj kući, a njena kćerka Sanja ispričala je za "Telegraf" da su u gotovo svim sobama njihovog doma pronalazili po pet ili šest gmizavaca tokom agonije koja je trajala danima. 

Kažu da u kući nikad nije bilo vlage.

Kako Sanja navodi, sve je počelo jedne večeri kada je njena majka Sadeta vidjela da se nešto u hodniku na laminatu kreće, misleći da je puž golać.

- Kada je upalila svjetlo, ugledala je zmiju koja je na momenat zastala. Mama je od straha izletjela iz hodnika i otrčala nazad u drugi dio kuće gdje žive snaha i brat i počela da vrišti i zove pomoć, međutim, zmija se podvukla ispod laminata i nestala kada je brat ušao u kuću - priča Sanja.

Pronašli 17 zmija. Telegraf

Kaže da niko cijele noći nije spavao, ali da se zmija nije pojavila.

- Ujutru kad je svanulo, mama je izvadila cijeli laminat iz hodnika i bacila misleći da je ispod rupa i kupila novi. Zamazala je pukotinu kod ulaznih vrata koja je jako mala. Mislili smo da je problem riješen, kad poslije nekoliko minuta, mama je opet primijetila zmiju na novom laminatu kako se migolji.

Poslije nekoliko sati istog dana, Sadetina snaha ugledala je zmiju u ćošku pored vrata, dok je sama Sadeta vidjela još jednu na parketu. 

Kako bi pomogli Kolbašima, u akciju pronalaženja legla uključili su se i prijatelji i članovi porodice.

- To su bile bebe zmije dugačke oko 20 centimetara, a tanke kao slamčica. Krenuli su od kupatila gdje su našli nekoliko njih, ušli su u jednu sobu, povadili lajsne parketa i uhvatili još pet ili šest, u spavaćoj pet i još u jednoj sobi nekoliko njih, te je ukupno uhvaćeno 14 zmija - priča Sadetina kćerka. 

Sve je to trajalo četiri dana. Kako bi se riješili legla zmija, cijelu kuću posuli su hlorom.

- Zvali smo i Zavod za zaštitu prirode, ali niko nije imao rješenje za takav problem. Rekli su mi da moraju da dobiju nalog da izađu na teren i kad dođu, uzmu zmiju i odnesu je u obližnji kanal. Kada sam im rekla da je to leglo zmija i da ne znamo odakle se pojavljuju, rekli su mi: "Onda vam ne možemo pomoći, pa ne možemo mi da budemo 24 sata kod vas i da čekamo zmije" i predložili mi da, ako je vidim, poklopim lavorom pa da ih onda zovem da je oni uzmu - objašnjava Sanja. 

Kako se nikakvom rješenju nije nazirao kraj, kuću u kojoj su boravile zmije, dezinfikovali su sumporom.

- Cijela kuća i dvorište se tri dana osjetili na sumpor, a u hodniku su postavili ljepilo na kartone i za ta tri dana su se još tri zmije uhvatile - objašnjava Sanja i dodaje:

- Da kucnem u drvo, za sada ih nema, ali i dalje postoji crv sumnje gdje su "mama i tata" tih 17 ili 18 zmija koje smo uhvatili i ostaje pitanje da li će se opet vratiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.