SAZNANJA NAKON ATENTATA

Eksploziv koji je postavljen ispod terenca Strahinje Stojanovića košta 30 eura, montira se u 20 sekundi

Samo je neko izuzetno stručan mogao da ovo pripremi

Avaz.ba

Eksploziv koji je postavljen pod džip Strahinje Stojanovića košta 30 eura

Foto: Arhiv


Pod džip Strahinje Stojanovića (30) podmetnut je plastični eksploziv pentrit P-500, velike razorne moći. Pentrit proizvode vojne namjenske industrije kod nas, ali i u svijetu, oblikuje se kao plastelin i lako se švercuje preko granice.

Izvor iz istrage kaže da je eksploziv postavljen ispod Strahinjinog džipa, a aktiviran je daljinski, najvjerovatnije mobilnim telefonom, piše "Informer".

- U toku uviđaja pronađeni su ostaci pentrita i oni su proslijeđeni na vještačenje. Samo je neko izuzetno stručan mogao da pripremi eksploziv, ali on se podmeće pod vozilo lako i brzo. Za to je potrebno možda dvadesetak sekundi. Ubica je sigurno pratio Strahinju da se uvjeri da je on u džipu. Aktivirao je bombu iz blizine i zatim je pobjegao - objasnio je naš izvor.

Govoreći o pentritu koji je ubio Stojanovića, naš izvor kaže da je riječ o jednom od najjačih eksploziva, sudeći po količini energije koju oslobađa prilikom detonacije.

- Samo sedam kilograma ovog eksploziva dovoljno je da sruši cijelu zgradu. Uglavnom se koristi u vojne svrhe, a kriminalci dolaze do njega tako što ga ukradu iz vojnih fabrika. Pentrit se, inače, lako oblikuje, kao tijesto ili plastelin, pa ga je lako sakriti u cipelu ili pod odjeću kad se švercuje preko granice. Detektor metala ne može da ga registruje, jer nema metalnih opiljaka. Na svjetskom tržištu kilogram pentrita u kristalu može da se kupi za oko šest eura po kilogramu, a kad je prerađen u plastični eksploziv, košta oko 30 eura - kazao je sagovornik za "Blic".

Podsjetimo, Stojanović je likvidiran u nedjelju u stravičnoj eksploziji bombe podmetnute pod njegov džip BMW X5 u Ulici omladinskih brigada na Novom Beogradu. U tom džipu bila je i njegova djevojka iz Kolumbije Sonja Suarez Gomez (45), koja je samo lakše povrijeđena.

Više o temi Strahinja Stojanović

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na