SAZNANJA NAKON ATENTATA

Eksploziv koji je postavljen ispod terenca Strahinje Stojanovića košta 30 eura, montira se u 20 sekundi

Samo je neko izuzetno stručan mogao da ovo pripremi

Eksploziv koji je postavljen pod džip Strahinje Stojanovića košta 30 eura. Arhiv

Avaz.ba

17.9.2020

Pod džip Strahinje Stojanovića (30) podmetnut je plastični eksploziv pentrit P-500, velike razorne moći. Pentrit proizvode vojne namjenske industrije kod nas, ali i u svijetu, oblikuje se kao plastelin i lako se švercuje preko granice.

Izvor iz istrage kaže da je eksploziv postavljen ispod Strahinjinog džipa, a aktiviran je daljinski, najvjerovatnije mobilnim telefonom, piše "Informer".

- U toku uviđaja pronađeni su ostaci pentrita i oni su proslijeđeni na vještačenje. Samo je neko izuzetno stručan mogao da pripremi eksploziv, ali on se podmeće pod vozilo lako i brzo. Za to je potrebno možda dvadesetak sekundi. Ubica je sigurno pratio Strahinju da se uvjeri da je on u džipu. Aktivirao je bombu iz blizine i zatim je pobjegao - objasnio je naš izvor.

Govoreći o pentritu koji je ubio Stojanovića, naš izvor kaže da je riječ o jednom od najjačih eksploziva, sudeći po količini energije koju oslobađa prilikom detonacije.

- Samo sedam kilograma ovog eksploziva dovoljno je da sruši cijelu zgradu. Uglavnom se koristi u vojne svrhe, a kriminalci dolaze do njega tako što ga ukradu iz vojnih fabrika. Pentrit se, inače, lako oblikuje, kao tijesto ili plastelin, pa ga je lako sakriti u cipelu ili pod odjeću kad se švercuje preko granice. Detektor metala ne može da ga registruje, jer nema metalnih opiljaka. Na svjetskom tržištu kilogram pentrita u kristalu može da se kupi za oko šest eura po kilogramu, a kad je prerađen u plastični eksploziv, košta oko 30 eura - kazao je sagovornik za "Blic".

Podsjetimo, Stojanović je likvidiran u nedjelju u stravičnoj eksploziji bombe podmetnute pod njegov džip BMW X5 u Ulici omladinskih brigada na Novom Beogradu. U tom džipu bila je i njegova djevojka iz Kolumbije Sonja Suarez Gomez (45), koja je samo lakše povrijeđena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.