NOVA PRAVILA

Građani Srbije koji danas poslije 18 sati uđu u zemlju bit će pod posebnim zdravstvenim nadzorom

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana

Građani bi trebalo da pri povratku u zemlju urade test samoprocjene na COVID-19. Profimedia

Avaz.ba

18.9.2020

Svi građani Srbije koji od danas nakon 18 sati uđu u zemlju, bit će pod posebnim zdravstvenim nadzorom i pri prelasku u zemlju će na granici dobiti zdravstveno upozorenje, u kojem će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni ispuniti.

Najprije, građani bi trebalo da pri povratku u zemlju urade test samoprocjene na COVID-19 koji je dostupan na adresi e-zdravlje.gov.rs/landing/, saopštila je Vlada Srbije, prenosi Nedeljnik.

Kako se ističe, popunjavanje tog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u covid ambulantu.

- Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu, što znači da građani ne treba po automatizmu da posjećuju covid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocjene dobiju takva uputstva - navodi se u saopštenju.

Time se, kako se dodaje, izbjegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom pri redovima za pregled.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da 10. dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u covid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocjene na COVID-19.

U saopštenju se naglašava, ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje važiti.

Oni koji nisu u mogućnosti da ispune online upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobit će sva neophodna uputstva.

Upozorava se da svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mjera i svjesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva.

Rizična i neodgovorna ponašanja poput tih mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja koronavirusa među stanovništvom što nije ni u čijem interesu i Vlada Republike Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja.

Poštovanje preventivnih mjera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od koronavirusa.

Kako se podsjeća, nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razmaka kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora su od ključnog značaja za sve nas i jedini put to očuvanja našeg zdravlja.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve epidemiološke mere, bez izuzetka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.